Aile hekimleri, nöbet uygulamasını protesto etti

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde toplanan aile hekimleri ve hemşireler, kendilerine kamu hastanesi acilleri ve 112 istasyonlarında nöbet tutturulmak istenmesine tepki gösterdi.Bursa Tabip Odası (BTO) Aile Hekimliği Komisyonu, kitlesel...

Google Haberlere Abone ol
Aile hekimleri, nöbet uygulamasını protesto etti

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde toplanan aile hekimleri ve hemşireler, kendilerine kamu hastanesi acilleri ve 112 istasyonlarında nöbet tutturulmak istenmesine tepki gösterdi.

Bursa Tabip Odası (BTO) Aile Hekimliği Komisyonu, kitlesel basın açıklaması yaptı. Aile hekimleri ve sağlık çalışanları adına basın açıklamasını okuyan Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Aydın, “Sağlık Bakanlığı aile sağlığı merkezi çalışanlarına torba yasa ile kamu hastaneleri acilleri ve 112 istasyonlarında ayda asgari 8 saat nöbet uygulaması getirmiştir. Nöbetin usul ve esasları Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından 9 Nisan 2014 tarihinde ilan edilmiştir. Halk sağlığı müdürlükleri ASM sağlık çalışanlarına mayıs ayı içinde nöbet listesi hazırlıklarına başlamış, bu hukuksuz dayatma uygulanmaya konulmuştur.” dedi.

ASM çalışanlarını hastane acillerinde nöbet tutmaya zorlamanın kazanılmış hakların gaspı anlamına geleceğine dikkat çeken Aydın, bu alanda hiçbir görev ve sorumluluk kabul etmeyeceklerini söyledi. Bu uygulamaya dayanak teşkil eden yasa maddelerinin iptali için TTB’nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu bildiren Dr. Aydın, bu konuda hukuki mücadelelerinin devam edeceğini bildirdi.

Dayatılan nöbetleri tutmayacaklarını bildiren dilekçeleri halk sağlığı müdürlüklerine teslim edeceklerini ifade eden Dr. Aydın, ayrıca 3 Mayıs’ta Ankara'da Sağlık Bakanlığı önünde tepki gösterisi yapacaklarını kaydetti. Aydın, “Mesleki onurumuz ve topluk sağlığı için hastane acillerinde nöbet tutmayacağız.” şeklinde konuştu.

BU UYGULAMA AİLE HEKİMLİĞİNİ BİTİRİR

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Murat Girginer, nöbet uygulamasına karşı çıktıklarını belirterek, şunları söyledi: “Bursa’da 750 tane hekim arkadaşımız ve hemşire arkadaşlarımızla birlikte bugün burada halk sağlık müdürlüğüne ihtarnamelerimizi sunuyoruz. Bu sistem aile hekimliğini bitirecek bir uygulama. Acillerde böyle bir takviyeye ihtiyaç yok. Sadece yanlış alınmış bir karar değil, aile hekimliğinin sonunu getirecek bir uygulamaya hayır demek için buradayız.”

Basın açıklamasının ardından toplanan dilekçeler, Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne teslim edildi. Sağlık çalışanları ise ‘Sözleşmeli köle olmayacağız.” şeklinde slogan attı.

CİHAN

Yorumlar