Ahmet Gündel: Emniyet, yürütmenin her zaman tokatlayabileceği bir güçtür

Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, KCK, Balyoz ve yolsuzluk soruşturmalarında görev alan polislerin sahur vakti gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Kolluk güçlerinin kendiliğinden inisiyatif alamadıklarını hatırlatan Gündel,...

Google Haberlere Abone ol
Ahmet Gündel: Emniyet, yürütmenin her zaman tokatlayabileceği bir güçtür

Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, KCK, Balyoz ve yolsuzluk soruşturmalarında görev alan polislerin sahur vakti gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Kolluk güçlerinin kendiliğinden inisiyatif alamadıklarını hatırlatan Gündel, “Yargı mensuplarına yürütme olarak bir şey yapma imkanına sahip değilsiniz. Emniyet güçleri her zaman yürütmenin tokatlayabileceği bir güçtür.” dedi.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Ahmet Gündel, kolluk güçlerinin bir soruşturmada kendiliğinden inisiyatif alamadıklarına değindi. Gündel, "Emniyet birimlerinin mensuplarının gözaltına alınmasını hayretle karşılıyorum. Savcılık bir soruşturmaya başlamışsa bu aşamadan itibaren polis veya jandarma savcının talimatı üzerine hareket ederler. Soruşturmadaki bütün sorumluluk savcıya aittir. Kolluk güçleri savcının talimatını yerine getirmek zorundadır. Kuşkusuz konusu suç teşkil eden ya da yasaya aykırı bulanan emirler yerine getirilmez. Dişin kolay geçtiği yer kolluk güçleri. Yargı mensuplarına yürütme olarak bir şey yapma imkanına sahip değilsiniz. Emniyet güçleri her zaman yürütmenin tokatlayabileceği bir güç olduğu için burada operasyon yapmanın kolaylığı göze çarpıyor. Kolluk güçlerinden ne isteniyor? Bunu anlamamız mümkün değil. Soruşturmaya katılan insanları siz arkasından soruşturmaya kalkarsanız siz suçların üzerine artık gidemezsiniz. Yargı mensuplarının iştahını kesmiş olursunuz.” şeklinde konuştu.

“Gerçekten garip şeyler izliyoruz.” diyen Gündel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “17 Aralık yolsuzluk soruşturmasında da soruşturmanın hemen akabinde adli birimde yer alan emniyet amirlerinin derhal görevlerinden alındığını biliyoruz. Soruşturmaya bu bir müdahaleydi. Savcılara müdahale geldi o dönemde. Emniyet ile ilgili yönetmelik değiştirildi. Burada aslında daha sonra vahim şeyler oldu. 'Savcının talimatlarını yerine getirmeyin' şeklinde yürütme kaynaklı emirler oldu. ‘Savcının talimatını yerine getirmeyin’ deme hakkına idare yetkilisi sahip değildir. Bugün orada görevli olan kolluk amir ve memurları hakkında böyle bir soruşturmanın başlaması, bir takım emniyet mensuplarının ellerinin kelepçeli şekilde olmasını üzüntü ve hayretle karşılıyorum. Hukuka aykırılıklar hiç kimsenin yanına kalmaz. Türkiye'nin yakın zamana kadar elde ettiği kazanımlardan geri gittiğimizi görüyoruz. Türkiye'nin hukukçuları olarak sağlıklı bir demokrasinin kurulması noktasında bunları takip ediyoruz."

CİHAN

Yorumlar