Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi hızla büyüyor

Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi yaptıkları çalışmalar ile gün geçtikçe büyüyor.Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şahin, fakültenin 2009 yılında Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü’nde 14 öğrenci ile...

Google Haberlere Abone ol
Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi hızla büyüyor

Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi yaptıkları çalışmalar ile gün geçtikçe büyüyor.

Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şahin, fakültenin 2009 yılında Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü’nde 14 öğrenci ile eğitim öğretim faaliyetlerine başladığını, bugün tarla ve bahçe bitkileri bölümlerinin açılmasıyla öğrenci sayılarının 400'e ulaştığını söyledi. Fakültenin akademik personel sayısının da hızla artış gösterdiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Şahin, 2011 yılında toplam akademik personel sayısı 13 iken, bugün bu sayının 40’a ulaştığını belirtti. Tarla Bitkileri ve Zootekni anabilim dallarında aktif olarak yüksek lisans ve doktora programlarının da yürütülmekte olduğunu ifade eden Şahin, bu programlardan mezun olacak öğrencilerin ziraat mühendisi, ziraat yüksek mühendisi ve ziraat doktoru unvanını alacaklarını ifade etti.

Ziraat Fakültesi’nin eğitim, araştırma ve uygulama faaliyetleri için sahip olduğu olanaklar hakkında da bilgi veren Şahin, şunları söyledi: "Fakültemiz bünyesinde 100 dekar meyve, sebze, süs bitkileri, tarla bitkileri uygulama alanımız, 2 plastik seramız, çoğaltma çalışmaları için köklendirme ünitemiz, koyunculuk ve kümes hayvanları ünitelerimiz mevcut. Bağbaşı yerleşkesindeki 500 dekar tarım arazisi ve Hirfanlı Barajı Davulağılı mevkiindeki 200 dekar bahçe bitkileri uygulama alanımız etkin bir şekilde kullanılıyor. Fakültemiz, öğrenci uygulamaları ve Kırşehir çiftçisine demostrasyon çalışmaları için bu arazileri işleyecek donanıma da sahiptir. 2012 yılında Mucur Kaymakamlığı ile birlikte Mucur ilçemizde düzenlenen bir programla fakültemiz öğretim üyeleri, meyvecilik ve koyunculuk üzerine çiftçileri bilgilendirme seminerleri verdi. Kaman-1 ceviz çeşidinin üretim ve dağıtım hakkını Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden satın alarak Kaman-1 ve diğer ceviz çeşitlerinin sertifikalı fidanlarının üretim çalışmalarını yürütmeye başladık. Gül yetiştiriciliğini, ilimizin tarihinde olduğu gibi tekrar ön plana çıkarmak için Kırşehir Kent Konseyi ve Üniversitemiz Rektörlüğü’nün işbirliğinde çalışmalara başladık ve şu an gül reçeli, gül yağı ve kesme çiçekçilik alanlarında çalışmalar yürütüyoruz. İlimizde bitkisel üretimi tehdit eden bitki hastalıkları ve zararlılar ile mücadelede, ilimiz çiftçilerine hizmet verecek bitki hastanesini kurarak faaliyete geçirdik. Fakültemiz öğretim üyeleri tarafından alternatif ürün olarak aspir, kuru fasulye, yonca, fiğ, korunga, ketencik ve soya tarımı yapıyoruz. Meraya dayalı hayvancılığımızı geliştirmek için suni mera tesisi, yerel taze fasulye, biber ve domates çeşitlerinin tanıtılması ve ıslahı, klonlama ile aşısız ceviz fidanı üretiminin yanı sıra bitkisel üretim alanlarını sınırlandıran en önemli hastalık etmeni olan Antraknoz’a dayanaklı sertifikalı nohut tohumu üretimi yapıyoruz.”

Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şahin, Bol, ucuz, kaliteli ve güvenli gıda yanında enerji ve diğer sanayi ürünlerini üretmeyi bilen ziraat mühendisi yetiştirmeye gayret ettiklerini de dile getirdi.

CİHAN

Yorumlar