Ağızdaki yapısal sorunlar birçok hastalığa zemin hazırlıyor

Diş ve çene yapısındaki sorunlar sadece estetik bir problem oluşturmuyor. Diş, çene ve yüz kompleksinin yapısal ve fonksiyonel bozuklukları, estetik kusurların yanında çiğneme, yutma, solunum fonksiyonları gibi önemli eylemleri zorlaştırırken; horlama ve.

Google Haberlere Abone ol
Ağızdaki yapısal sorunlar birçok hastalığa zemin hazırlıyor

Diş ve çene yapısındaki sorunlar sadece estetik bir problem oluşturmuyor. Diş, çene ve yüz kompleksinin yapısal ve fonksiyonel bozuklukları, estetik kusurların yanında çiğneme, yutma, solunum fonksiyonları gibi önemli eylemleri zorlaştırırken; horlama ve dolayısıyla uyku sorunları, konuşma bozuklukları, sorunlu dişetleri gibi sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor. Bununla birlikte sosyal hayatı da doğrudan etkileyen ortodontik hastalıklara dikkat çeken Acıbadem Adana Hastanesi Ortodonti Uzmanı Dt. Neslihan Karataş, “Dişlerde çarpıklık, çeneler arası ilişki bozuklukları ve dişler arası boşluklar her yaştaki bireyler için önemsenmesi ve tedavi edilmesi gereken kusurlar.” dedi.

Ortodontik hastalıkların sadece estetik ve sosyal açıdan değil sağlık açısından da önemli sorunlara neden olduğunu aktaran Neslihan Karataş, özellikle çocukluk ve gençlik döneminde gözlenen yapısal problemler, ilerleyen yaşlarda başka hastalıkları da beraberinde getirdiğini aktardı. Ortodontik tedavilerin lüks değil gereklilik olduğunu belirten Ortodonti Uzmanı Dt. Neslihan Karataş, “Ağız yapısındaki kusurlar diş çürüklerini, dişeti hastalıklarını ve çene eklemindeki problemleri de tetikliyor. Her yaştaki hastalar için tedavi önemli.” şeklinde konuştu

Dt. Karataş, ortodontik teravilerin önüne geçtiği sorunları şöyle sıraladı: “Diş dizilimindeki düzensizlikler. Çiğneme ve yutma fonksiyonlarındaki bozuklukları. Konuşma bozuklukları. Solunum mekanizmasındaki problemleri. Horlamadan kaynaklı uyku sorunları. Dişeti hastalıkları ve diş çürükleri. Çeneler arası ilişki bozuklukları. Estetik kusurlar. Sosyal iletişim sorunları.”

ERKEN YAŞTAKİ ÖNLEYİCİ TEDAVİLER ÖNEMLİ
Yapılan kontrollerden sonra her yaştaki hasta için uygun tedavi yönteminin belirlendiğini belirten Dt. Neslihan Karataş, “Yöntemler arasında; hareketli apareyler, sabit apareyler ve ağız dışı ve içi uygulanan fonksiyonel apareyleri sayıyor. Sabit ortodontik tedaviler arasında da; metal braketler, şeffaf braketler, lingual adı verilen görünmeyen gizli braketler, çene ameliyatları yer alıyor.” ifadelerini kullandı. Ortodontik tedavilerin aynı zamanda kişinin görünümünü olumlu yönde etkileyerek özgüven kazanmasına da katkı sağladığına dikkat çeken Karataş, özellikle çocukların ağız ve çene yapılarındaki bozuklukların mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini dile getirdi. Dt. Neslihan Karataş şunları söyledi: “Erken yaşta uygulanan tedaviler aynı zamanda önleyici olma özelliği gösteriyor. Bu nedenle anne babalar çocuklarının ağız-diş sağlığını ihmal etmemeli ve gözlenemeyen sorunların tespiti için de onları düzenli olarak diş hekimine kontrole götürmeli.”

CİHAN

Yorumlar