Afyon’ da 4 yılda bakkalların yüzde 16’sı kapandı

Afyonkarahisar Bakkallar Odası Başkanı Cengiz Üstün, yapılan olağan genel kurul sonucunda tekrar göreve seçildi.

Google Haberlere Abone ol
Afyon’ da 4 yılda bakkalların yüzde 16’sı kapandı

Afyonkarahisar Bakkallar Odası Başkanı Cengiz Üstün, yapılan olağan genel kurul sonucunda tekrar göreve seçildi. Tek aday ve liste olarak gidilen seçimlerde 890 üyeden 216'sı oy kullandı. Üstün, 213'ünün oyunu aldı.

Kongrede bir konuşma yapan Cengiz Üstün, ruhsat harçlarının çok yüksek olduğunu, bu durumun adaletli olmadığı gibi özellikle bakkal ve büfeci esnafları zor duruma düşürdüğünü söyledi. Üstün, eskiden ekonomik olarak güçlü, bünyelerinde birkaç işçi çalıştırabilen en azından emeğinin karşılığını alabilen bakkal esnafının, gelinen noktada hiçde iç açıcı bir durumda olmadığını anlattı. Bakkal esnafının her geçen gün kan kaybettiğini belirten Üstün, büyük mağazaların açılmaya başlamasıyla sadece bakkal esnafının değil diğer meslek guruplarının da etkilendiğini ve iflasa kadar gittiklerini gözlemlediklerini dile getirdi.

Üstün, “Oda üyelerimizden örnek vermek istiyorum. 4 yıl öncesi yani bir öndeki genel kurulumuzdaki üye sayımız bin 600’dü. Şu an sayımız 890’a gerilemiştir. Yani maalesef yüzde 16 civarında esnafımız kepenk kapatmak zorunda kalmıştır." dedi.

'Marketler Yasa Tasarısı’nın defalarca ele alınmasına rağmen hala çıkartılmadığını ifade eden Üstün, sermaye lobilerinin hükümetler üzerinde etkili olduğunu, rekabet ortamının kalmadığını, bakkal esnafının hızla eridiğini anlattı. Üstün, "Piyasaya giren yabancı mağazaların günümüze kadar hızla büyüdüler. Yüzde 5'derken pazar payları bugün yüzde 50'lere ulaşmıştır. Bu mağazalar yeni kurulurken herkesin hoşuna gitmiş, dönemini hükümetleri tarafından da teşvik edilmişti. Nihayetinde mahalle aralarına kadar girip mantar gibi türemişlerdir.
Sanmayın ki bizler büyük market düşmanıyız. Bizlerin itirazı büyük marketlere değil, işleyişine karşıyız. Bizlerin itirazı haksız rekabeti oluşturan sisteme karşıdır. Merak ediyorum kendi ülkelerinde dahi yapamadıklarını, ülkemizde nasıl oluyor da yapıyorlar. Bu kuralsızlık nereye kadar gidecek. Haksız rekabet ne zaman sona erecek." diye konuştu.






CİHAN

Yorumlar