Afgan ailenin yürek burkan yaşamı

Afganistan’da yaşanan savaş ve ekonomik şartlar sebebiyle ülkelerinden ayrılarak Birleşmiş Milletler aracılığı ile Türkiye’ye yerleşen Afgan sığınmacılardan bir kısmı Erzincan’da yaşamlarını sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Afgan ailenin yürek burkan yaşamı

Afganistan’da yaşanan savaş ve ekonomik şartlar sebebiyle ülkelerinden ayrılarak Birleşmiş Milletler aracılığı ile Türkiye’ye yerleşen Afgan sığınmacılardan bir kısmı Erzincan’da yaşamlarını sürdürüyor. Afgan aileler içerisinde bir aile var ki, yaşamları adeta yürekleri burkuyor. 8 ay önce 4 aylık hamile eşini kaybeden Eıd Mohammad Stujaeı, en büyüğü 9 yaşında olan 3 çocuğu ile birlikte yaşam mücadelesi veriyor. Çocuklarına bakacak kimse olmadığı için çalışamayan baba, hayırseverlerin desteğiyle yaşama tutunmaya çalışıyor.

Afganistan’dan eşi Zarfhouna Yusufi(26), ikisi kız 3 çocuğu ile kaçarak 2012 yılının Eylül ayında Türkiye’ye sığınan Eıd Mohammad Shujaeı(45), eşinin ani vefatı ile daha da sarsıldı.
Sara hastası olan anne Zarfhouna Yusufi, 4 aylık hamileyken 2013 yılının Mayıs ayında evde sara nöbeti geçirdi ve hastaneye kaldırıldı. 3 çocuk annesi Yusufi, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı ve hayatını kaybetti. Eşini kaybettikten sonra kızları Perise(9) ve Semira(7), 4 yaşındaki oğlu Seyid ile birlikte Halitpaşa Mahallesi'nde bir apartmanın bodrum katında yaşamını sürdüren baba Eıd Mohammad Stujaeı, çocuklarına hem annelik, hem de babalık yapıyor. 2 kız çocuğunu gündüzleri Salih Erkan İlkokulu'na gönderen baba Stujaeı, oğlu ile birlikte evde çocuklarını bekliyor. Çocuklarının küçük olması sebebiyle çalışamayan baba Stujaeı, yetkililerden yardım beklediğini ifade ediyor.

Hayırsever vatandaşların desteği ile evlerinin kirasını ödeyen aileye, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı her ay belli bir miktarda para veriyor. Çocuklarına sıcak yemek pişiremeyen baba Stujaeı, hem iş konusunda, hem de çocuklarına daha iyi şartlarda bakabilmek için destek isteğini, "Çok zor şartlarda yaşıyorum. Çocuklarıma hem annelik, hem de babalık yapıyorum. Türk devletinden yardım istiyorum. Bizlere yardımcı olsunlar, daha iyi bir evde ve daha iyi bir şekilde çocuklarımı büyütmek istiyorum." ifadeleriyle iletti.

Evin en büyük çocuğu 9 yaşında ki Perise Shujaeı, annesinin kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını vurgulayarak, babalarının kendilerine hem annelik, hem de babalık yaptığını söyledi. Perise Shujaei de "Çok zor durumdayız. Biz Türk Devletinden yardım istiyoruz." dedi.
CİHAN

Yorumlar