‘Adliye binası için kullanılması gereken kaynaklar ek binalarda çarçur ediliyor'

Adana Barosu, yıllardır gündemde olan; fakat bir türlü temeli atılmayan yeni adliye binasının yapılmasına yönelik girişimlerini sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol
‘Adliye binası için kullanılması gereken kaynaklar ek binalarda çarçur ediliyor'

Adana Barosu, yıllardır gündemde olan; fakat bir türlü temeli atılmayan yeni adliye binasının yapılmasına yönelik girişimlerini sürdürüyor. Baro son olarak, tarihi adliye binası önünde yaptığı ‘Adana adliyesini istiyor’ temalı eylem ile bu talebini yeniledi.

Sivil toplum kuruluşu temsilcileri, belediye başkan adayları, çevre illerin baro yöneticileri ile çok sayıda avukatın destek verdiği eylemde konuşan Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, ildeki merkez adliye binasının 2002 yılından bu yana hizmet verdiğini hatırlattı. Bu adliyenin kurulan yeni mahkemeler ve iş yoğunluğu nedeniyle hizmet veremez hale geldiğini belirten Çıtırık, “Bu adliyede yurttaşlarımızın ve avukatlarımızın temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri alanlar bulunmamaktadır. Zaman içerisinde adliye koridorları PVC ile bölünerek ve kapatılarak mahkeme kalemleri oluşturulmuştur. Adalet hizmetleri ‘dörde bölünmüş ve taşımalı’ bir şekilde yapılmaya devam edilmektedir.” dedi. 5 yıllığına kiralanan 2 ek adliye binası için yaklaşık 24 milyon TL kira bedeli ödendiğini ifade eden Çıtırık, 4 yıl önce yer tahsisi yapılan alanda inşa edilecek adliye binasında kullanılması gereken kamu kaynaklarının ek binalarda çarçur edildiğini kaydetti.

2010 Nisan ayında Yüreğir İlçesi Köprülü Mahallesi’ndeki taşınmazın yeni adliye için kamulaştırma kararı ile Adalet Bakanlığı’na yer tahsisi yapıldığını dile getiren Çıtırık, “Bu 4 yılda Adana adliyesi projesi tamamlanarak bir türlü ihale aşamasına getirilememiştir. Projesi tamamlanamamıştır. Bugün gerek Cumhuriyet Savcılığı, gerekse siyasi iktidar temsilcileri sorunu ihale tarihine indirgemişlerdir. Sorun Türkiye’nin bütün illerinde adalet hizmetlerine cevap veren modern adliye binaları yapılmışken Adana’ya bunun neden layık görülmemesidir. Bölge Adliye Mahkemeleri olarak bilinen, ancak, ne zaman faaliyeti geçeceği belirli olmayan; hâkimi-savcısı, personeli atanmayan, belirli olmayan mahkemeler binası ile ilgili ihale yapılıp, temeli atılmıştır. Bu 4’ e bölünmüşlük içerisinde meslektaşlarımız ve yurttaşlarımız mağdur olmaktadırlar. Duruşmalara ve dosya işlemlerine zamanında yetişilememesi nedeniyle, hak kayıpları yaşanmaktadır.” diye konuştu.

‘Adanalı adliyesini istiyor yürüyüşü’ kararını Adana valiliği ve basına bildirilmesinden bir gün sonra yeni ihale günü açıklanmasının da ‘manidar olduğu’ savunan Çıtırık, şunları söyledi: “Belirlenen tarihte ihalenin yapılmaması ve somut gelişme olmaması halinde adliye önünden Atatürk Parkı’na, hatta Adalet Bakanlığı’na yürüyüş ve diğer protestoları yapacağımız buradan bir kez daha paylaşmak istiyoruz. Bireyin adalete erişimini ve hak arama işlevini yürüten biz savunmanın temsilcileri olarak, meslektaşlarımızın ve Adanalı hemşerilerimizin yaşadığı bu soruna çözüm bulununcaya kadar konunun takipçisi olacağız.”

“Bölünmüş adalet istemiyoruz. Oyalama değil; adalet istiyoruz.” diye slogan avukatlar, “Ek bina değil, te bina; cezaevlerine değil, çağdaş adliyelere yatırım; Adana sahipsiz değil” yazılı dövizler tuttu. Bazı avukatlar ise “ayakkabı kutuları” ile tepkisini gösterdi.
CİHAN

Yorumlar