Adana Ticaret Odası Başkanı Menevşe: AB’den vazgeçemeyiz

Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakere sürecinin 54 yıldır sürmesinin toplumda motivasyon ve konsantrasyon kaybına yol açtığını ancak, bundan vazgeçilmeyeceğini söyledi.Adana Sanayi Odası’nda...

Google Haberlere Abone ol
Adana Ticaret Odası Başkanı Menevşe: AB’den vazgeçemeyiz

Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakere sürecinin 54 yıldır sürmesinin toplumda motivasyon ve konsantrasyon kaybına yol açtığını ancak, bundan vazgeçilmeyeceğini söyledi.

Adana Sanayi Odası’nda düzenlenen “Avrupa Birliği’nde Serbest Dolaşım ve Türkiye” konulu konferansa katılan Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, AB süreci ile ekonomik ve sosyal yansımalarına dikkati çekti. Ülkemizin dünyanın 3 büyük ekonomik bloğundan biri olan Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakere sürecinin 54. yılını doldurduğunu hatırlatan Menevşe, “Avrupa Birliği katılım sürecini yaşamış tüm ülkeler ve dünya genelinde bu kadar uzun müzakereye dayanan bir başka örnek yoktur.” dedi.

TİCARETİMİZİN YÜZDE 40’I AB ÜLKELERİYLE

Türkiye ve AB ekonomik ilişkilerine genel hatlarıyla bakıldığında dış ticaretimizin yüzde 40’ının AB ülkeleri ile yapıldığının altını çizen Menevşe, “Ekonomimiz AB ile paralel hareket etmektedir. 1963 tarihli Ankara Anlaşması ile çerçevesi çizilen ve katma protokol ile detayları belirlenen Gümrük Birliği Anlaşması 6 Mart 1995 tarihli Ortaklık Konsey Kararı ile yürürlüğe girmiş ve Türkiye bu tarihten sonra AB ile ekonomik bakımdan eklemlenmesini hızla geliştirmiştir.” hatırlatmasında bulundu.

ATO Başkanı Menevşe şöyle devam etti: “1990’lar sonrasında yaşanan globalleşme, uluslararası ticarette mal ve hizmetlerin dolaşımında miktar ve fiyat kısıtlamalarının azalmasını beraberinde getirmiş ve bu olgu sanayileşmiş ve sanayileşmekte olan ülkeleri de bölgesel entegrasyon hareketlerine yönlendirmiştir. Türkiye bu noktada AB ekonomik bloğu ile entegrasyonu seçmiş ve bu tercih ülkemiz ekonomisine olumlu yönde etki etmiştir.”

AB ÜLKELERİNDEKİ KRİZ ALTERNATİF PAZARLARA YÖNELTTİ

“Son yıllarda AB ülkelerinde yaşanan alternatif pazarlara açılma ihtiyacı ile Türkiye, Afrika başta olmak üzere Asya, Uzak Doğu ve Amerika ile ticaretini geliştirme arayışına girmiştir” diyen ATO Başkanı Atila Menevşe şunları söyledi: “Mal ve hizmetlerin serbest dolaşımı bugün oldukça iyi seviyede sağlanabilirken, bu mal ve hizmetleri üreten, pazarlayan ve sunanların dolaşımı halen katı kurallarla ve tek yönlü olarak kısıtlıdır. AB vize politikaları nedeniyle İşadamlarımız halen uzun zaman kayıpları, bürokrasi, dokümantasyon ve maliyetlerle karşılaşarak vize problemi ile mücadele etmektedir. Bu sorunun acilen çözülmesi Türk iş dünyasına önemli bir büyüme ve genişleme alanı sunarken, küresel rekabet arenasında bilgi ve ileri teknoloji ile rekabet eden Amerika ve ucuz girdi maliyetleri ile rekabet eden Uzak Doğu ve Asya arasında sıkışan AB’ye nefes aldıracaktır.”

AB SEVDAMIZ DEVAM EDİYOR

“Avrupa Birliği ile tam üyelik sevdamız devam ediyor, tabi onu bırakmak mümkün değil” diyen ATO Başkanı Menevşe, malların serbest dolaşımına da dikkati çekerek, “Türkiye Gümrük Birliğine girdikten sonra büyük mesafe kat etmiştir. Avrupa Birliği ile serbest dolaşımı fiilen gerçekleştiğini görüyoruz. Şimdi geriye dönüp 1996”dan bugüne baktığımızda Türkiye karlı mı? Kazançlı mı? diye yeniden bir sorgulanma herkes tarafından yapılıyor. Bu sorgulanmamın sonucunda şunu söyleyebiliriz; iş aleminin düşüncesi böyle olmalı…. Biz Avrupa Birliği’nden kati suretle vazgeçmemeliyiz. Karlı da olsak zararlı da olsak ki karlı olduğumuzu düşünüyoruz. Çünkü Avrupa Birliğine giriş sürecinde yapılması zorunlu olan düzenlemelerle sayesinde AB adeta bizi terbiye etmiştir. Ürettiğimiz malların standardı yükselmiş, Avrupa Birliği bize rekabet yolunu açmıştır. Bizim üst kalitede mal üretebilme kabiliyetimizi artmıştır. Ama birtakım hatalar ve eksiklikler vardır bunun hemen yarın düzeltilmesi lazım diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar