Adana Barosu’ndan Musul'da yaşananlarla ilgili yayın yasağına tepki

Adana Baro Başkanın Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye’nin Musul konsolosluğundaki 49 kişinin kaçırılmasıyla ilgili verilen yayın yasağına tepki gösterdi. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Çıtırık, “konsolosluğumuzun işgal edilerek,...

Google Haberlere Abone ol
Adana Barosu’ndan Musul'da yaşananlarla ilgili yayın yasağına tepki

Adana Baro Başkanın Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye’nin Musul konsolosluğundaki 49 kişinin kaçırılmasıyla ilgili verilen yayın yasağına tepki gösterdi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Çıtırık, “konsolosluğumuzun işgal edilerek, yurttaşlarımız ve görevlilerinin rehin alınması savaş nedeni iken, gizlilik kararı verilmesiyle kim neyi amaçlamaktadır?” ifadelerini kullandı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının, 31 Türk şoförü ve Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nda iki çocuğun da aralarında bulunduğu 49 kişiyi rehin almasının ardından 7 gün geçtiğini hatırlatan Çıtırık, “Başvekil iki gün önce Musul'da yaşananlar için medyaya, ‘şu ana kadar 100 kadar vatandaşımız IŞİD unsurlarının elinde. Şu süreci tahrik ederek değil, yazmadan, çizmeden fazla da konuşmadan takip etmenizi istiyoruz’ demişti. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi de Musul'da büyükelçilikteki işgal sırasında alıkonulan personeli ve bölgede bulunan TIR şoförlerine yönelik haberlerin kamuoyundan gizlenmesi yolunda ‘soruşturma tamamlanıncaya kadar’ her türlü yazılı, görsel basın ve internette yayın yasağı konulmasına karar verdiğini açıklamıştır. Başvekilin bahsi geçen cümlesini sarf etmesinin üzerinden 48 saat geçtikten sonra alınan bu karar son derece vahim ve 'ileri demokrasi' adına kaygı verici bir durumdur. Bir ülkenin konsolosluğunun işgal edilerek, yurttaşlarımız ve görevlilerinin rehin alınması savaş nedeni iken, gizlilik kararı verilmesiyle kim neyi amaçlamaktadır?” diye görüşlerini ifade etti.

Anayasa'nın 28. maddesinin 'basının özgür ve sansür edilemeyeceğini’ belirttiğini ifade eden Baro Başkanı Çıtırık açıklamasında şöyle dedi: “Basın Yasasının 1. maddesindeki düzenlemede bu ilkeyi güçlendirmektedir. Bu düzenlemede basın özgür yayın yapmasına olanak vermektedir. Toplumda derin izler bırakan olayların analiz edilmesinde ve birçok yönden basının önemi vardır. Basın, olayları objektif bir şekilde, araştırıp, inceler ve kamuoyuna sunar. Kamuoyu tam anlamıyla aydınlanamadığı takdirde karar alma süreçlerini de etkilemesi olanaksızdır. Bu durumda, gerçekleri öğrenme, doğru bilgi alma hakkı zaten sınırlı olan kamuoyu şimdi bu yasaklamayla Musul'da olup bitenleri de göremeyecek, bilemeyecektir.”

Adana Barosu olarak her zaman yayın yasaklarına karşı net bir duruş ortaya koyduklarına işaret eden Çıtırık açıklamasını şöyle tamamladı: “Bu defa da yurttaşlarımızı çok yakından ilgilendiren ve son derece önem taşıyan olayda getirilen bu yayın yasağını anlamsız bulduğumuzu belirtmek isterim. Bu yasağın, demokrasimizin şeffaflık, hesap verilebilirlik ve denetlenebilirlik ilkesiyle bağdaşmadığını bir kere daha vurgulamak istiyoruz. Ülkemiz üçüncü dünya ülkesi değildir. İleri demokrasi adı altında otoriter-totaliter rejimlere özgü uygulamalardan vazgeçilmelidir. Suriye ve Kuzey Irak'ta akan kanın durması, silahların ve bombaların susması ve yeniden komşuluk ilişkilerinin normalleşmesini dilemekteyiz."

CİHAN

Yorumlar