Adana Barosu: HSYK düzenlemesi ile hukuk devleti fiilen sona ermiştir

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, mecliste oy çokluğu ile kabul edilen HSYK düzenlemesinin, hukuk devletini, demokrasiyi, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile kuvvetler ayrılığını tamamen ortadan kaldırdığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Adana Barosu: HSYK düzenlemesi ile hukuk devleti fiilen sona ermiştir

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, mecliste oy çokluğu ile kabul edilen HSYK düzenlemesinin, hukuk devletini, demokrasiyi, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile kuvvetler ayrılığını tamamen ortadan kaldırdığını söyledi.

Yargının, siyasi iktidarın yaz-boz tahtası olmaması gerektiğini aktaran Baro Başkanı Çıtırık, TBMM Genel Kurulu’nda kavgalı bir ortamda kabul edilen yeni HSYK ile ilgili düzenlemeler hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Çıtırık, Adalet Bakanı ve Müsteşarının HSYK’da bulunmasının yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını olumsuz etkilediğinin konuşulduğu bir ortamda kabul edilen HSYK düzenlemesi ile yargının Adalet Bakanı’na bağlandığını vurguladı.

Düzenlemenin en dikkat çeken maddelerini sıralayan Mengücek Gazi Çıtırık, “Teftiş Kurulu, başkan ve yardımcılarını doğrudan Adalet Bakanı atayacaktır. Teftiş Kurulu bakanın verdiği görevi yerine getirip bakana karşı sorumlu olmaktadır. Bu düzenlemeyle HSYK’da görev yapan hizmetliden, teftiş kurulu başkan ve yardımcılarına kadar herkesin görevi sona ermektedir. Hakim ve savcılar hakkındaki şikayetlerde soruşturmaya izin verip- vermeme konusunda nihai kararı adalet bakanı verecektir. Yine HSYK üyeleri hakkındaki disiplin, görev ve kişisel suç iddialarına dair şikayetleri de Adalet Bakanı tek başına karara bağlayacaktır. HSYK Üyelerinin hangi dairelerde asıl ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağını yine Adalet Bakanı tek başına belirleyecektir. HSYK Genel Kurulu’nun ve dairelerinin toplantı karar yeter sayılarının değiştirildiği, adli ve idari yargıda görev yapan hakim ve savcıların HSYK üyesi olabilmesi için 20 yıl mesleğe hizmet şartı getirilmiştir. HSYK ile ilgili yapılan düzenlemeler bir bütün olarak değerlendirildiğinde, kesinlikle kabul edilemeyecek bir şekilde Anayasaya aykırılık oluşturulduğu gözlenmiştir. Adalet Bakanını bir nevi süper yetkili bakan haline getiren yargıyı yürütmenin vesayeti altına alan bu düzenlemelerin yeniden görüşülmek üzere Cumhurbaşkanı tarafından TBMM’ye iade edilmesini, yasalaşması durumunda Anayasa Mahkemesi tarafından iptal kararı verilmesini beklemekteyiz.” dedi.

Ülkeyi ileri demokrasi adı altında yönettiğini iddia edenlerin HSYK düzenlemelerini kabul ederek, tek adam zihniyetini tescil ettiğini dile getiren Çıtırık, “Demokrasiyi içselleştiremeyen, hukuk tanımazlık içerisinde yargıyı kendilerine ayak bağı olarak gören siyasi iktidar, toplumsal huzur ve barışı sağlamak yerine toplumu daha da ayrıştıran, geren uygulamalarıyla faşizmin uygulamalarının her türlüsünü sergilemektedir.”

Siyasi iktidarın eylem ve işlemlerini yargı denetiminde olmasını istemediğini vurgulayan Adana Baro Başkanı, “Açıklık, denetlenebilirlik ve hesap verilebilirlik ilkelerini ortadan kaldırmaktadır. Bu düzenlemelerle hukuk devleti fiilen ve hukuken sona ermiştir. Yargı, iktidarın yap-boz tahtası haline dönüştürüldüğü bir kurum olmamalıdır. Yargı; Anayasal düzen içerisinde, kuvvetler ayrılığı ilkesinin geçerli olduğu bir rejimde eşitler arasında önde gelendir. Yargının üzerinden hesaplaşma yapılmamalıdır. Siyasi iktidarın parmak çoğunluğuna dayanan üstünlüğüyle hareket etmemeli, kendi çıkarları için düzenlemeler yapmamalı elini yargıdan çekmelidir. “ şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar