Adalet Bakanı Bozdağ: AYM’nin yapısı ile ilgili bizim bir çalışmamız yok

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) yapısı ile ilgili olarak bir çalışma içinde olmadıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Adalet Bakanı Bozdağ: AYM’nin yapısı ile ilgili bizim bir çalışmamız yok

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) yapısı ile ilgili olarak bir çalışma içinde olmadıklarını söyledi. Bozdağ, ayrıca Burhan Kuzu’nun, Twitter’in kapatılması ile ilgili yaptığı bireysel başvuru kararının ne olacağını merakla beklediğini dile getirdi.

Bozdağ, bakanlıkta yaptığı görüşmelerin ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularına cevap verdi. "Kanun yürürlüğe girdikten sonra yeni atamalar yapılmıştı. Görevden ayrılan isimlerin yeniden görevlerine dönme gibi bir ihtimalleri olacak mı?” sorusuna Bozdağ, "AYM kararları geriye yürümez. Onun için bu güne kadar yapılmış olan değişikliklerin geri dönük olarak ihyası mümkün değil. Şuanda yapılmış uygulamalar geçerlidir. Geçerliliğini de AYM kararlarına göre de devam ettirecektir." cevabını verdi.

"GÜNDEMİNDE OLMAMASINA RAĞMEN GÜNDEMDE DEĞİŞİKLİK YAPARAK ÖNE ALDIĞINI GÖRÜYORUZ"

"Bu karardan sonra Adalet Bakanlığı olarak yeni bir yasal düzenleme yapacak mısınız?" sorusuna ise Bozdağ şu şekilde cevap verdi: "Biraz önce yaptığım görüşmeler bugün ki iptal kararı ile herhangi bir ilki alakası yok. Daha önce HSYK Balkan Vekili be Birinci Daire Başkanı’nın randevu talebi vardı. O çerçevede başkaca konuları görüştük. Kararın bugüne rast gelmesi vesilesi ile de kararla ilgili bir değerlendirme yapmış olduk. Ama bu güne mahsus bir şey değil. Onu ifade etmek isterim. AYM’nın bu dava, bu konu gündeminde olmamasına rağmen gündemde değişiklik yaparak öne aldığını görüyoruz. Esasında normal gündeme baktığımızda gündemde yok. Mahkeme dün gündeme aldı ve karara bağladı. Belli ki bugüne kadar AYM’yi ve mahkemeyi bu işe gündeme almaya zorlayan bir şey yoktu ama öyle anlaşılıyor ki sayın başkanımızı ivedi olarak bu konuyu gündeme alması gerekli kılan başka şeyler oldu. Öyle anlaşılıyor. Tabi bu mahkemenin takdiridir ama biz de bu noktadaki değerlendirmemizi elbette yapacağız. Gündemde olmadığı halde hemen gündeme sokulup karara bağlanmasını işin doğrusu anayasanın yetkisi dahilinde olan bir iş olmasına rağmen anlamlı bulduğumu ifade etmek isterim."

AYM’NİN YAPISI İLE İLGİLİ BİR ÇLIŞMAMIZ YOK”

"Gündeme alınmasının AYM’nın yapısı ile ilgili olarak yapılacağı söylenen değişiklikle ilgili olabilir mi?" sorusuna ise Bozdağ, "AYM’nın yapısı ile ilgili bizim bir çalışmamız yok. Dün de yoktu. Şuanda da yok. Bireysel başvuru ile ilgili konularda AYM yanlış yapmıştır. Açıkça biz ifade ettik. Bireysel başvuru hakkı bulunmayan vatandaşların bireysel başvurusunu kabul edip karara bağlaması anayasaya açık aykırıdır. AYM’nın kuruluş ve yargılama usulleri hakkındaki kanuna da açıkça aykırıdır. Konuna açıkça aykırı bir karar verdiğinde bunu söyleyeceğiz. 'AYM yanlış yaptı' deme hakkına sahibiz. Mahkeme kararlarına elbette uyacağız ama kararlar yanlış olduğu zaman da bunun yanlış olduğunu söylemek bizim hakkımızdır. Bundan kimsenin alınmaması lazım. Öyle zannediyorum ki bütün vatandaşlarımız bireysel haklarının ihlal edildiğini düşünerek hukuk mahkemelerine, ceza mahkemelerine, idare mahkemelerine gitmeden AYM’ye müracaatta bulunacaklardır. Umarım AYM, Twitter konusunda verdiği kararı o müracaatlar hakkında da gözetir. Bundan sonra da göreceğiz. Mahkeme vatandaşlarımızın bu yöndeki müracaatlarına nasıl değerlendirir? Onu da yakından takip edeceğiz." şeklinde cevap verdi.

"AYM SON GÜNLERDE TÜRKİYE’DEKİ SİYASAL TARTIŞMALARIN NEREDEYSE GÖBEĞİNDE"

"AYM’nin Twiiter hesabı var. AYM, Twitter ile ilgili karar verdi ve Twitter hesabı aldı. Bu zamanlamayı nasıl buluyorsunuz?" sorusuna ise Bozdağ şu şekilde cevap verdi: "İşin doğrusu ben AYM’nin böyle konularda tartışmanın tam göbeğine oturtulmasını doğru görmüyorum. Çünkü bu mahkemenin saygınlığına da, mahkeme verdiği kararların ağırlığına da zarar verir. AYM ne kadar gündelik siyasal tartışmaların dışında tutarsak AYM’ye o kadar iyilik etmiş oluruz. İşin doğru son günlerde AYM son günlerde Türkiye’nin siyasal tartışmalarının nerdeyse göbeğinde. Umarız ki mahkemeyi elbirliği ile uzak tutarız."

Burhan Kuzu’nun Twitter’in kapatılması ile ilgili yaptığı bireysel başvuru ile ilgili değerlendirmede bulunan Bozdağ, "Ben kararı bekliyorum. Merak ettiğim AYM nasıl değerlendirecek. Burhan Kuzu’yu eğer diğer üç başvurunun kararı gibi bir kararla mahkeme karşılamazsa o zaman konuşuruz." dedi.

"HSYK’nın kilitlendiği dönemleri yaşadık. Bu kararla birlikte böyle dönemlere mi geri dönecek?" sorusu üzerine ise şu ifadeleri kullandı: "Bir kilitlenme olmayacaktır. Toplantı yeter sayısını son düzenleme ile 12 olarak belirlemiştik. Dolayısıyla bir kilitlenme olma ihtimali bu düzenlemeden sonra olmayacaktır ama genel kurulun seçeceği zamanlarda orada sıkıntılar olabilir. Onun için de oraya bir takım kurallar kondu. Yani çoğunluğu elinde bulunduran grup gelmez, yanı uzlaşmayı zorlamak ve uzlaşma olmadığı zamanda işin yürümesini sağlamak için koyduğumuz bir düzenlemedir."

BDP ve HDP heyeti ile görüşme ile ilgili olarak çözüm sürecine dair görüşme yaptıklarını söyledi. Bozdağ ayrıca AYM’nın, BTK ile ilgili verdiği kararı incelemediğini söyledi. CİHAN

Yorumlar