Acı turunçtan tatlı reçel yapılıyor

Aydın’ın sokaklarını süsleyen ve ilk görenlerin portakal zannederek tadına baktığı acı turunçlar, ev hanımlarının marifetli elleriyle tatlıya dönüşüyor.

Google Haberlere Abone ol
Acı turunçtan tatlı reçel yapılıyor

Aydın’ın sokaklarını süsleyen ve ilk görenlerin portakal zannederek tadına baktığı acı turunçlar, ev hanımlarının marifetli elleriyle tatlıya dönüşüyor. Turunç reçelinin yapımının zaman aldığını ve zahmetli olduğunu belirten Pernur Uyar isimli ev hanımı, turunçları birkaç defa elden geçirdiğini anlattı.

Uyar, “Ağaçlardan reçel yapmaya uygun olan turunçları topladıktan sonra kabuklarını rendeliyorum. Böylece çok derin olmayacak şekilde turuncu kısmı kayboluyor. Kabukları dilimleyip iç kısmından ayırıyorum. Kabukların da beyaz kısımlarını ayırıyorum. Kabukları rulo şekline getirip ipe diziyorum ve kurumaya bırakıyorum. Daha sonra şekerli suda bekletilerek kıvamına geliyor. Turunçların durumuna göre dört beş defa kaynatarak reçelini yapıyorum. Reçel işlemi bittiğinde ipe dizdiğim turunçları sıcak sudan hemen soğuk suya batırarak şoklanmasını sağlıyorum. Şokladıktan sonra da turunç reçelimiz, şeklini bozmadan hazır hale geliyor. Dalında acı olan turunçlar, reçeli yapıldıktan sonra güzel bir tat alıyor.” dedi. Her yıl düzenli olarak turunç reçeli yaptığını ve ailece severek yediklerini belirten Uyar, "Turunç reçeli zahmetli ama yediğinizde, tadını aldığınızda zahmetinize değdiğini görüyorsunuz." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar