‘Acemi sürücülerin sabırsızlık ve heyecanı ölümlü kazaları tetikliyor’

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği (KTYG) Başkanı İhsan Memiş, sıcak bir havada uzun yollara gidecekler ile yeni sürücü belgesi almış gençlerin, sabırsızlıkları ve heyecanın ölümlü kazaları tetikleyen önemli bir unsur...

Google Haberlere Abone ol
‘Acemi sürücülerin sabırsızlık ve heyecanı ölümlü kazaları tetikliyor’

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği (KTYG) Başkanı İhsan Memiş, sıcak bir havada uzun yollara gidecekler ile yeni sürücü belgesi almış gençlerin, sabırsızlıkları ve heyecanın ölümlü kazaları tetikleyen önemli bir unsur olduğunu uyarısını yaptı.

KTYG Başkanı İhsan Memiş, yaptığı açıklamada, okulların kapanmasıyla tatile çıkışların artış gösterdiğine işaret ederek, sürücüleri hız yapmamaları ve trafik kurallarına uymaları konusunda ikaz etti. 27 milyonu aşan sürücü belgeli yol kullanıcılarının tümünün aktif olarak araç kullandığına işaret eden İhsan Memiş, "Ancak büyük bir çoğunluğu okulların tatil olması nedeniyle deniz kenarlarına veya yazlıklarına gidecekler. Asıl tehlike burada yatmaktadır. Çünkü yolların kullanma yoğunluğu en az iki kat ve hatta üç kat artacaktır. Bir de sıcak bir havada uzun yollara gidecekler ve yeni sürücü belgesi almış gençlerin sabırsızlıkları ve heyecanı da ölümlü kazaları tetikleyen önemli bir unsurdur. Mutlaka trafikte tecrübeli sürücüler acemi sürücülere rehberlik etmelidirler." diye ifade etti.

SÜRÜCÜLERE TATİL UYARILARI

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği, tatile gidecek olanlar için şu uyarıları sıraladı: "Araç sürücüsü olarak sabah yola çıkacaksanız mutlaka normal kahvaltınızı yapınız. Aşırı yemek yemeyiniz. Yolda kullanacağınız sağlıkla ilgili ilaçlarınız var ise onları da yanınıza almayı unutmayınız. Dar ayakkabı ve dar elbise giymeyiniz.

Mutlaka sürücü ve yanındaki koltukta oturan ve arkada oturanlar emniyet kemeri takınız veya taktırınız. Kesinlikle 12 yaşından küçük çocukları ön koltukta oturtmayınız. Araç kullanırken mutlaka direksiyon simidini 9-15 şeklinde tutunuz. Ayrıca, tek el ile araç kullanmayınız. Yan dikiz aynalarınızı 90 dereceye ayarlayınız. Arka dikiz aynanızı tam geriyi görecek şekilde ayarlayınız.

Sürekli araç kullanmak yorgunluğa ve uykuya sebep olacağı için devam etmekten ısrarla kaçınınız. Yaz sıcağında en az 3 saatte bir verilecek 10-15 dakikalık molalar ile dinleniniz ve en az 100 metre yürüyünüz. Araç bakımınızı ve gerekli kontrolleri tatile çıkmadan önce yapınız veya uzmanına yaptırınız. Uyku getiren veya aşırı gürültülü müzikten kaçınınız. Stresli konulardan veya aile içi münakaşalardan kaçınınız. Aracın ön konsol önüne çakmak, kalem, nazarlık vesaire koymayınız. Tepe üstleri, köprüler, kavşak ve tünellerde öndeki araçları sollamayınız. Hız kurallarına mutlaka uyunuz.”

CİHAN

Yorumlar