ABD'nin Kosova'da Onardığı Osmanlı Kalesi Yıkıldı

Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'da bulunduğu sürede kullandığı ve yakın zamanda ABD tarafından onarılan Prizren Kalesi'nin önemli bir bölümü çöktü.

Google Haberlere Abone ol
ABD'nin Kosova'da Onardığı Osmanlı Kalesi Yıkıldı

Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'da olduğu vakitte kullandığı ve konum bakımından mühim bir yere sahip bulunan tıpkı vakitte Balkanlar'ın mühim eserlerinden kabul edilen tarihsel Prizren Kalesi'nin hariç cephesindeki mühim bir bölüm çöktü.

10 METRELİK BÖLÜM YIKILDI

ABD Büyükelçiliği sebebi ile bağışlanan 700 Bin Dolarlık projeyle geçtiğimiz sene onarılmaya başlanan tarihsel kalenin şehre bakan hariç cephesindeki 10 metrelik bir bölüm yıkıldı. Kosova Kültürel Mirasın Korunması Bölgesel Müdürlüğü yaptığı izahatda olayın araştırılacağını açıkladı.

'ÇALIŞMALAR TAMAMLANMADI'

Kültürel Mirasın Korunması Prizren Bölge Müdürü Samir Hoxha, ekiplerin hasar saptama çalışmalarına başladığını söyledi. Kültürel Mirasın Korunması Mimarları, Prizren Kalesi'nin bu bölümünün 2008 yılında onarıldığını, lakin çalışmaların tamamlanmadığını belirtiyorlar.

500 YIL OSMANLI'YA HİZMET ETTİ

Kosova'nın güney dalında yer sektör ve Kosovalı Türklerin hummalı şekilde yaşadığı Prizren şehrinde yer sektör tarihsel kalenin ilk hisarları Roma zamanına dayanıyor. Tarihi kale daha sonra Osmanlı zamanında genişlettirilerek 500 sene boyunca Osmanlı'ya hizmet etti.

KALEDE CAMİİ YER ALIYOR

Prizren'e tepeden bakan bir pozisyona sahip bulunan kalede fazla aşırı sayıda han, hamam ve Camii yer alıyor.

ALMAN ASKERLERİ TARAFINDAN KULLANILDI

Osmanlı Devleti zamanında muhtelif eklemelerle geliştirilerek iri bir kale durumuna getirilen tarihsel kale, 1999 yılında NATO askerlerinin Kosova'ya girmesiyle Alman askerleri sebebi ile uzun yıllar kullanıldı.

ONARIMINA ABD TARAFINDAN KATKI SAĞLANDI

Bakımsızlıktan yıpranan tarihsel kalenin tekrar onarılmasına ABD'nin Kosova Büyükelçiliği sebebi ile 700 bin dolar yardım sağlandı. Bir kaç sene öncelikle de tarihsel Bayraklı Kütüphanesi'ni onaran ABD Büyükelçiliği Osmanlı'dan kalma tarihsel kaleye de sahip çıkmış oldu.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar