ABD'den Afrin ile ilgili peş peşe açıklamalar

ABD, Türkiye'nin Afrin kararlılığı karşısında geri adım attı. ABD, Afrin'e muhtemel bir operasyona engel olmayacağını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
ABD'den Afrin ile ilgili peş peşe açıklamalar

Sonhaberler | Haber Merkezi

Türkiye'nin Afrin'e yönelik operasyon başlatma kararlılığıyla ilgili ABD'den flaş bir açıklama geldi. ABD, Afrin'e yönelik muhtemel bir operasyona engel olmayacağını açıkladı. 

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Eric Pahon, Suriye'de kurmayı planladıkları "Sınır Güvenliği Gücü" konusunda Türkiye’nin kaygılarını anladıklarını ve Türk yetkililerle konuyu görüştüklerini bildirdi.

Pahon, "Şu anda eğitilen (Sınır) Güvenlik Gücü ile ilgili Türkiye’nin kaygılarını anlıyoruz ve NATO müttefikimiz Türkiye ile düzenli yakın iletişimimiz var." dedi.

SDG ismini kullanan PYD/PKK terör örgütünün öncülüğünde kurulacak "Sınır Güvenliği Gücü" konusunda görüşmelerin olup olmadığına ilişkin soruya Pahon, "ABD hükümet yetkilileri ile Türk mevkidaşları arasında devam eden görüşmelerin konusu tam da bu konu." yanıtını verdi.

Görüşmelerin detaylarına girmeyeceğini kaydeden Pahon'un açıklamasında "varsayılan Sınır Güvenliği Gücü" ifadesini kullanması da dikkati çekti.

Pahon ayrıca, konunun Pentagon’un gündeminde olduğunu aktardı.

"ONLARLA İŞİMİZ OLMAZ"

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Afrin'deki PYD/PKK unsurlarını desteklemediklerini ve onları DEAŞ ile mücadele operasyonlarının parçası olarak görmediklerini açıkladı.

Pentagon sözcülerinden Binbaşı Adrian Rankine Galloway, Afrin'de bulunan PYD/PKK unsurlarına ilişkin, "Onları DEAŞ mücadele operasyonlarımızın parçası olarak kabul etmiyoruz. Onları desteklemiyoruz ve onlarla hiçbir işimiz yok." ifadelerini kullandı.

ABD'nin Afrin'de verdiği bir destek veya eğitim olmadığına işaret eden Binbaşı Galloway, "SDG alanlarının dışındaki unsurlar, bizden herhangi bir eğitim-tavsiye-destek almıyor. Desteklediğimiz gruplar özellikle DEAŞ karşıtı operasyonlara katılan gruplardır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Afrin'e muhtemel operasyonlarının da parçası olmadıklarını aktaran Galloway tüm tarafları, gerginliği tırmandıran adımlardan kaçınmaya teşvik ettiklerini kaydetti.

ABD öncülüğündeki koalisyon Sözcüsü Ryan Dillon, bugünkü basın toplantısında türkiye'nin muhtemele harekatı için Pengatgon'un engel olmayacağını söyledi.

ERDOĞAN: TRUMP'I ARAMAYACAĞIM

Afrin'e yönelik bir operasyon için kararlık olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bunun ABD Başkanı Trump'ı arayıp aramayacağı yönündeki bir soru üzerine, "aramayacağını" söylemişti.

Öte yandan Erdoğan, YPG tarafından sınırdaki bazı bölgelere dikilen Amerikan bayrakları için de, "Ya siz kendiniz indirin ya da biz indirip size teslim edeceğiz" demişti.

Yorumlar