AB Bakanı Çavuşoğlu: Müzakere süreci somut bir takvime bağlansın

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakere sürecinin somut bir takvime bağlanması çağrısında bulundu. Çavuşoğlu, "Bizim AB’den beklentimiz, Türkiye’deki bu gelişmeler karşısında...

Google Haberlere Abone ol
AB Bakanı Çavuşoğlu: Müzakere süreci somut bir takvime bağlansın

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakere sürecinin somut bir takvime bağlanması çağrısında bulundu. Çavuşoğlu, "Bizim AB’den beklentimiz, Türkiye’deki bu gelişmeler karşısında diğer aday ülkelere olduğu gibi Türkiye’ye yaklaşım objektif, adil ve sonuç odaklı olması ve müzakere sürecinin de somut bir takvime bağlanmasını istiyoruz." dedi.

23. Yargı ve Temel Haklar Faslının Çalışma Grubu üçüncü toplantısı Ankara’da başladı. AB Bakanlığı’nda düzenlenen toplantı öncesinde konuşan AB Bakanı Çavuşoğlu, görüşmelerde iki önceliğin ön plana çıkartıldığını kaydetti. Çavuşoğlu, bunların 23. Faslı’nın resmi açılış kriterlerinin Türkiye’ye iletilmesi hususu ve Türkiye tarafından yerine getirilen gayri resmi açılış kriterlerinin AB Komisyonu tarafından da teyidi olduğunu ifade etti. 23. ve 24. Fasıllar için ‘dönüm noktaları’ ifadesini kullanan Mevlüt Çavuşoğlu, Yargı ve Temel Haklar faslının tarama toplantılarının 2006 yılında tamamlandığını hatırlatarak üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen bu fasla ait resmi açılış kriterlerinin kendilerine iletilmediğinden şikâyet etti. Çavuşoğlu, "Şunu da belirtmek isterim ki, resmi açılış kriterleri tarafımıza iletilmemesi ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin siyasi sebeplerle bu faslın açılmasını bloke etmesine rağmen, Türkiye Cumhuriyeti olarak reform sürecinden hiç taviz vermeden yolumuza devam ettik. Bu alanda önemli ilerlemeler kaydettik." dedi.

"TÜRKİYE, 23. FASLI MÜZAKEYE AÇABİLECEK DURUMDADIR"

Türkiye’nin son üç yılda beş yargı reformu paketini çıkarttığına dikkat çeken AB Bakanı Çavuşoğlu, yargı ve temel alanında büyük mesafeler kaydettiğini söyledi. 2013 yılında 10 bin 931 Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Haklar Mahkemesi’ne (AİHM) başvurunun yapıldığını ifade eden Çavuşoğlu, yapılan çalışmalarla bu sayının azaldığını ve en fazla başvuru yapılan ülke sıralamasında ikincilikten beşinciliğe yükseldiğini kaydetti. Çavuşoğlu, “2006’da yüzde 48,9 olan tutukluluk olan 2014 yılı itibariyle yüzde 14,3’e düştü. Siyasi engellemelerin ortadan kalkması durumunda bugün Türkiye, 23. Faslını müzakerelere açabilecek duruma gelmiştir.” şeklinde konuştu.

"SÜRECİN KAZAN-KAZAN ESASINA GÖRE DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUZ"

Türkiye’de kaydedilen olumlu gelişmelerin müzakere sürecine tam olarak yansıdığını söylemenin mümkün olmadığını ifade eden AB Bakanı Çavuşoğlu, "Bugün 17 tane fasıl siyasi sebeplerle AB Konseyi ve bazı üye ülkeler tarafından tek taraflı engellerle bloke edilmiş durumda. Bizim AB’den beklentimiz, Türkiye’deki bu gelişmeler karşısında diğer aday ülkelere olduğu gibi Türkiye’ye yaklaşım objektif, adil ve sonuç odaklı olması ve müzakere sürecinin de somut bir takvime bağlanmasını istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’nin bugüne kadar üzerine düşeni yaptığını kaydeden Çavuşoğlu, “AB’ne tam üyelik yolunda adım attığımız adımların karşılığını almamız hem bizim için önemlidir hem de AB için önemlidir. Çünkü biz bu süreci kazan-kazan formülü ile devam etmesini arzu ediyoruz." dedi. Çavuşoğlu, 2014’nü ‘AB Yılı’ ilan ettiklerini ifade ederek AB’den beklentilerinin bu yıl içinde bazı fasılların müzakereye açılması olduğunu yineledi.

CİHAN

Yorumlar