800 köylü heyelanda hasar gören evlerinde 5 yıldır ecel teri dökerek oturuyor

Muş Merkeze 50 kilometre mesafede, 200 hane ve yaklaşık 2 bine yakın nüfusu bulunan Ağartı Köylüleri sonunda isyan etti. Ağartı Köyünde 2009 yılında meydana gelen heyelan nedeniyle, köyde bulunan 31 hane heyelandan ağır şekilde etkilendi....

Google Haberlere Abone ol
800 köylü heyelanda hasar gören evlerinde 5 yıldır ecel teri dökerek oturuyor

Muş Merkeze 50 kilometre mesafede, 200 hane ve yaklaşık 2 bine yakın nüfusu bulunan Ağartı Köylüleri sonunda isyan etti. Ağartı Köyünde 2009 yılında meydana gelen heyelan nedeniyle, köyde bulunan 31 hane heyelandan ağır şekilde etkilendi. Bazı evlerin duvarlarında bir insan kolu girecek kadar yarıklar açılırken, bazı evlerde ise çukurlar oluştu. Oturulamayacak durumda olan evlerde mecburen oturan köylüler, her gün ecel teri döktüklerini söylediler.

Muş Valiliğine defalarca müracaatlarının sonuçsuz kalmasından dolayı, BİMER aracılığıyla Başbakanlığa müracaat ettiklerini, Muş Tapu ve Kadastro Müdürlüğünün ise duyarsız kaldığını belirten köylüler, bir an önce boş hazine arazilerinin tespitinin yapılması ve konutların yapımına başlanılmasını istedi.

Köy halkının artık çok tedirgin olduğunu ve her gün ölüm korkusu ile yaşadığını belirten Ağartı Köyü Muhtarı Mehmet Emin Sönmez, “Bizim köyümüz 200 hanedir. Köyümüzün nüfusu 2 bin civarında. Biz 2009 yılında heyelan nedeniyle mağdur olduk. 2012 yılında heyelandan dolayı hak sahibi olduk. 2013 yılından beri halen yer tespiti bir türlü yapılamıyor. Evlerimiz oturulamaz durumda. Köyde toplam 31 hane hasarlı durumda. Cami, taziye evi ve imam evi de hasarlı durumda.” dedi.

“TAPU KADASTRO MÜDÜRÜNÜ KÖYE DAVET ETTİLER”

Bugüne kadar yeni konutlar için yer tespitinin yapılmadığını ve Tapu Kadastro Müdürünün duyarsız davrandığını ve köylerine davet ettikleri halde bir türlü getiremediklerini ifade eden Muhtesim Çelik isimli köylü ise “2009 yılında meydana gelen heyelan nedeniyle, 2013 yılında hak sahibi olduk. Muş Valiliğine, BİMER üzerinden Başbakanlığa, İl Afet Müdürlüğüne, Tapu Müdürlüğüne müracaatlarımız oldu. Ancak bugüne kadar gelip tespit yapmadılar. Özellikle Tapu Müdürü, koltuğuna yapışmış. Ağartı Köyüne davet ediyorum, neden gelip tespiti yapmıyorsun. 31 hane yaklaşık 800 nüfusun günahı kime ait. Bir günlüğüne buraya davet edip evimde kalmanı istiyorum. Kalabilir misin? Benim gibi 31 hane bu şekilde evlerinde oturamıyorlar. Sayın Başbakanım sizin valiniz, müdürünüz orada ne görev yapıyor. Bir an önce boş olan hazine yerlerinin tespitlerinin yapılmasını ve konutlarımızın yapılmasını istiyorum.” şeklinde tepkisini dile getirdi. CİHAN

Yorumlar