800 bin öğretmen ve 17,5 milyon öğrenci afete karşı eğitimden geçirilecek

Afetlere karşı kamuoyunun bilinçlendirilmesi gerektiğini açıklayan Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, bu kapsamda hazırladıkları projeyle 800 bin öğretmen ve 17,5 milyon öğrencinin afete karşı eğitimden geçirileceğini i.

Google Haberlere Abone ol
800 bin öğretmen ve 17,5 milyon öğrenci afete karşı eğitimden geçirilecek

Afetlere karşı kamuoyunun bilinçlendirilmesi gerektiğini açıklayan Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, bu kapsamda hazırladıkları projeyle 800 bin öğretmen ve 17,5 milyon öğrencinin afete karşı eğitimden geçirileceğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler Afet ve Risklerinin Azaltılması Sekretaryası (UNISDR) ve Dünya Meteoroloji Örgütü(WMO) ile AFAD ve Gaziantep Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü işbirliğinde, 'Batı Balkan Ülkeleri ve Türkiye’de afetlere karşı dayanıklılığı artırma çerçevesi içerisinde afetlerin azaltılması, Şehirleri Dayanıklı Yaparak Benim Şehrim Hazırlanıyor' kampanyası kapsamında, 'Afat Riski Azaltma Toplantısı' gerçekleştirildi. Gaziantep Ticaret Odası’nda 'Afetlere Dirençli Gaziantep' paneline Vali Eral Ata, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AFAD Başkanı Fuat Oktay, BM Tanıtım ve Destek Bölüm Başkanı German Velaquez katıldı.

Türkiye’yi afete hazır bir hale getirmek istediklerini dile getiren AFAD Başkanı Fuat Oktay, ilk olarak aileyi afete hazır hale getirmek için çalışma yürüttüklerini, şimdi ise bütün okulları kapsayan bir çalışma içerisinde olduklarının bilgisini verdi. Özellikle okullarda çocukların afet konusunda eğitilmesi gerektiğini dile getiren Oktay, böylece geleceğin Türkiye’sini inşa etmiş olacaklarını ifade etti. Oktay, “Afete Hazır Okul Projemizi fiilen hayata geçirdik. Şu an tüm Milli Eğitim okullarında ilk eğitim başlatıldı. 2 bin 556 öğretmenimiz eğitimden geçti. Tüm okullardaki öğretmenlerimizi eğiteceğimiz bir proje olacak. Yani 17 buçuk milyon öğrencimiz ve 800 bin öğretmenimiz eğitimden geçirilecek.” dedi.

Türkiye’de en fazla göç alan illerin başında Gaziantep’in geldiğini dile getiren Vali Erdal Ata ise şunları kaydetti: “İslahiye ve Nurdağı ilçeleri Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunuyor. Bu bölge birinci derece deprem riski altında bulunuyor. Deprem riski yüksek yerleşim yerlerinden Kahramanmaraş Türkoğlu civarında meydana gelebilecek 7 şiddetinde bir depremde organize sanayi bölgemizin etkilenmesi beklenilmektedir. İlimizdeki tüm kamu binalarımızda beton kalitesinin tespiti talimatı verilmiştir. 668 kamu binamızın fizibilitesi sonucu 145 binanın güçlendirilmesi veya yıkılması, 199 binanın da depreme karşı risk olduğu ortaya çıkmıştır.”

Sanayi kenti Gaziantep’te teknolojik afetlere karşı önleme çalışmalarının büyük titizlikle devam ettiğinin bilgisini veren Ata, Suriyelilere karşı da gerekli çalışmaları sürdürdüklerini açıkladı. Ata, kamplarda 34 bin 500 civarında Suriyeli göçmenin yaşadığını, kamp dışındakilerle birlikte bu sayının 173 binin üzerinde olduğunu ifade etti.

Sorunların analizi yapılarak hızlı bir şekilde yol haritasının çizilmesi gerektiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de afete karşı bir kriz merkezi oluşturarak, olaylar esnasında kimin ne yapacağını sistemli bir şekilde hayata geçireceklerini kaydetti.

Panelde Uluslararası Afet Riskleri Azaltma Merkezi tarafından Gaziantep'e dirençli şehir teşekkür plaketi verildi. CİHAN

Yorumlar