69 yaşında bisikletle devr–i âlem yapıyor

Ispartalı Şaban Çancı, ilerlemiş yaşına rağmen bisikletiyle dünyayı geziyor. 69 yaşındaki seyyah, Denizli caddelerinde ilginç bisikletiyle kısa bir tur attıktan sonra Pamukkale, daha sonra da Isparta’ya gitmek üzere yola koyuldu. Önceki...

Google Haberlere Abone ol
69 yaşında bisikletle devr–i âlem yapıyor

Ispartalı Şaban Çancı, ilerlemiş yaşına rağmen bisikletiyle dünyayı geziyor. 69 yaşındaki seyyah, Denizli caddelerinde ilginç bisikletiyle kısa bir tur attıktan sonra Pamukkale, daha sonra da Isparta’ya gitmek üzere yola koyuldu. Önceki yıllarda İran, Pakistan, Suriye, Ürdün ve Mısır’ı bisikletiyle gezdiğini belirten doğa ve macera tutkunu Çancı, 12 yıldır Türkiye’yi dolaştığını söyledi. Antalya’dan 28 Mayıs 2014'te küçük bisikletiyle çıktığı Türkiye turunda Adana, Kahramanmaraş, Malatya, Sivas, Erzincan, Erzurum, Rize, Bayburt, Konya ve Burdur’dan sonra Denizli’ye geldiğini anlattı. Gittiği her yerin tarihî eserlerini, camilerini, türbelerini ziyaret ettiğini, buralarda namaz kılıp ülkesine ve yolculuk esnasında hizmet verenlere dua ettiğini belirterek, “Yolda yemek ihtiyacımı, kapısını çaldığım herkes gideriyor. Yemek veriyorlar, harçlık veriyorlar, ben de onlara dua ediyorum.” dedi.

Vatani görevinden sonra altı ay İstanbul’da çalıştığını söyleyen Şaban Çancı, “Annem ve dayım Antalya’da olduğu için orada işyeri açtım. İstanbul’da mesleğim yorgancılıktı. O zamanlar yorgancılığın cazibesi vardı. Sekiz yıl, yorgancılık üzerine açtığım dükkânımı çalıştırdım. İşyerimi kapatıp resmî dairelerde çeşitli kademelerde çalıştım. Çeşitli nedenlerden dolayı bu görevimden de ayrıldım. İmkânlarımın kısıtlı olması nedeniyle işyeri açamadım. 1986 yılından sonra beş yıldızlı otellerde çalıştım. 8. Cumhurbaşkanımız rahmetli Turgut Özal da ailesiyle birlikte, çalıştığım otelde misafir olarak kaldı, onun da hizmetinde bulundum. 1990’da otelden de ayrıldıktan sora kendi evimde kış aylarında yorgan dikip koltuk döşemeciliği yaparak hayatımı devam ettiriyorum. Bu zamana kadar üç kez evlenip ayrıldım. Annemden kalan bir evde yalnız yaşıyorum. Benim yaşam biçimimi benimseyecek birisi olursa evlenirim. Fakirim diye üzülmüyorum. Sağlığım yerinde olduğu müddetçe aç kalmayacağıma, muhtaç olmayacağıma inanıyorum. İki kızım ve bir oğlum var, onlar da evli. Beni özledikleri zaman gelir elimi öperler, sevgi saygı gösterir giderler. Çocuklarımın evine gittiğim zaman da karnımı doyururlar. Onları sıkmamak ve onların gözünde değerimi düşürmemek için evlerine gitmemeye özen gösteriyorum.” şeklinde konuştu.

Kış aylarında Antalya’da annesinden kalan evinde yorgancılık ve koltuk döşemeciliği yaptığını, yaz aylarında ise bisikletiyle Türkiye’yi gezdiğini anlatan Çancı, konaklamak için otelleri tercih etmediğini, bisikletiyle günde en az 100 kilometre yol gittiğini söyledi. İki yıldır Türkiye’yi bisikletiyle gezdiğini ifade eden doğa tutkunu Çancı, “Denizli'ye daha önce Pamukkale'yi görmek için geldim. Çok değişmiş. İnsanları hâlâ sıcak ve içten. Öğleden sonra Pamukkale’yi gezeceğim, sonra Isparta’ya hareket edeceğim. Memleketime gidip özlem gidereceğim.” dedi.

Yurtdışında da Mısır, İran, Pakistan ve Ürdün’ü gezdiğini anlatan Çancı, “Suriye’ye gidecektim ancak savaş nedeniyle vaz geçtim. Dileğim, oradaki savaş bir an önce bitsin. Masum insanlar ölmesin, çünkü yaşamak çok güzel bir duygu.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar