653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası başladı

653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası" etkinlikleri, kortej yürüyüşüyle başladı. Bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanan haftanın son üç gününde yağlı güreş müsabakaları yapılıyor. Tarihi...

Google Haberlere Abone ol
653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası başladı

653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası" etkinlikleri, kortej yürüyüşüyle başladı. Bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanan haftanın son üç gününde yağlı güreş müsabakaları yapılıyor.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri Haftası açılış etkinliği kapsamında bir program düzenlendi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Kırkpınar Ağası Süleyman Mecek’in katılımıyla belediye hizmet binası önünde bir araya gelen kalabalık Atatürk Anıtı’na doğru yürüdü. Vali, Belediye Başkanı ve Ağa Kırkpınar çelengini anıta koydu. Saygı duruşu, İstiklal marşı ve Kırkpınar marşının okunmasından sonra kalabalık açılış törenin yapılacağı 25 Kasım Stadyumu'na doğru yürüyüşüne devam etti. Belediye bandosu, Kırkpınar davulcuları, pehlivan, halkoyunları ekiplerinin stadyumdaki resmi geçişinin ardından konuşmalara geçildi.

Açılış töreninde konuşan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, şehre gelişinin 10. gününde böylesi güzel bir kültürel etkinlikle karşılaşmasının kendisini son derece memnun ettiğini dile getirdi. Şahin, “Niceleri geldi geçti bu şehirden. Ama hiçbir şehirde olmayan özellikler bıraktı bu şehirde yaşayanlar. Bize şu ana kadar bir somut olan bir de somut olmayan kültür mirasını bıraktı. Ama daha nice somut olan ve olmayan kültür mirası var. Hiçbir şehirde bulunmayan bu varlıkların bulunduğu Edirne’de bulunmak ne kadar hoş.” diye konuştu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Selimiye Camii ve Külliyesi ile Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdiğini hatırlatan Gürkan, bu olayın Edirne’nin kültür ve turizminin ne kadar güçlü olduğunun gösteren en önemli belgeler olduğunu kaydetti.

Edirne Belediyesi olarak tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin bilgi, belge ve dökümantasyon merkezini kurduklarını ifade eden Gürkan, bu sayede Kırkpınar’la ilgili merak edilen tüm bilgilerin dijital ortamda ziyaretçilere açılacağını açıkladı.

653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Süleyman Mecek, Osmanlı imparatorluğuna 92 yıl başkentlik yapmış, yağlı güreşlerin başkenti Edirne’de bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Açılış konuşmalarından sonra halkoyunları ekipleri saha çıktı. Folklor gösterisinin ardından açılış programı sona erdi.

CİHAN

Yorumlar