650 bin aracın egzoz denetimi tek araçla yapılıyor

18 bini kamyon, 10 bini otobüs olmak üzere yaklaşık 650 bin aracın trafiğe kayıtlı bulunduğu Bursa’da egzoz gazı ölçümü yapan cihazından sadece bir tane olduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
650 bin aracın egzoz denetimi tek araçla yapılıyor

18 bini kamyon, 10 bini otobüs olmak üzere yaklaşık 650 bin aracın trafiğe kayıtlı bulunduğu Bursa’da egzoz gazı ölçümü yapan cihazından sadece bir tane olduğu ortaya çıktı.

Bursa Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla, Yıldırım ilçesi Ankara Yolu Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü önünde egzoz pulu ve egzoz ölçümleri denetimi yaptı. Bursa Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi ekiplerince durdurulan otomobil, kamyon ve otobüslerin egzoz emisyon ölçümleri yapıldı. Egzoz emisyon değerleri standartların üzerinde çıkan araç sahiplerine, bin 689 TL para cezası uygulandı, egzoz pulunu zamanında almayan sürücülere ise 842 TL para cezası yazıldı. Bir aracın egzoz emisyon ölçümü yaklaşık 10 dakika sürdü.

10 NUMARA YAĞ NEDEN SATILIYOR?

Yasin Türk isimli otobüs sürücüsü, "Denetimler çok güzel. En azından kaçak yakıtın önüne geçiliyor, hava kirliği olmuyor." dedi. Denetimleri yerinde inceleyen Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Ramazan Umur ise 10 numara yağ konusunun sadece özel halk otobüslerine mal edilmesinden yakındı. Umur şunları kaydetti: "Odamıza kayıtlı tüm otobüslere bakın, hepsinin egzoz emisyon ölçümü standart rakamlarda çıkıyor. 355 aracımız var. 10 numara yağ kullanmıyoruz. Yetkililere sesleniyorum; bu yağ yasaksa niçin satılıyor? Neden şehir içinde satılıyor? Yağcılar, yasal olarak satıyorlar, haliyle vatandaş da kullanıyor. Kamyoncular için söylüyorum, mazotun 5 liraya dayandığı bir ülkede eğer 3 liraya yağ satılıyorsa bu adam neden kullanmasın? Ekonomik, yağdan duman atmaz, duman enjeksiyondan atar. Bilen bilmeyen konuşuyor. Şu andaki yağ mazottan daha ince. Yetkililerden rica ediyorum; yeşil otobüsler patentini kaldırsınlar. Yeşil otobüsler yağ kullanmıyor, hepsi bakımlı. İnşallah üç ay içerisinde araçlarımızı değiştireceğiz."

650 BİN ARACA TEK CİHAZ

Denetim sırasında ilginç bir gerçek ortaya çıktı. Çevreyi kirleten motorlu araçların egzoz emisyon ölçümlerini tespit eden denetim cihazının, 650 bin aracın trafiğe kayıtlı bulunduğu Bursa genelinde sadece bir adet olduğu öğrenildi. Piyasa değerinin yaklaşık 10 bin lira olan cihaz sayısının artırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan destek bekleniyor. Bursa Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Çevresel Etki ve Değerlendirme (ÇED) ve Denetleme Şube Müdürü Ahmet Çakmak, şu anda tek denetleme cihazı ve aracının bulunduğunu söyledi. Çakmak, şöyle konuştu: "Çevre Kanunu’na istinaden yayımlanan yönetmelik kapsamında motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla denetimlerimiz sürüyor. İki çeşit denetim yapıyoruz. Hem vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine denetim yapıyoruz, hem de şüphelendiğimiz durumlarda yapıyoruz. Ayrıca ‘Alo 181’ hattımız var. Bursalı hemşehrilerimizden yoğun şikayetler geliyor. Günde denetlediğimiz araç sayısı değişebiliyor. Ortalama bir aracın ölçümü 10 dakika sürüyor. Bazen günde 30 civarında araç denetimi, bazen de daha fazla denetim yapıyoruz. Şu anda tek ekibimiz var, yeterli gelmiyor. Bu tabi ki yeterliği değil. Bakanlığımız bize elaman ve cihaz takviyesinde bulunacak. Denetim ve ekip sayısını artıracağız."

Çakmak, 10 numara yağ kullanımıyla ilgili yetkilerinin olmadığını dile getirdi. Çakmak, "Biz sadece, egzoz ve tüm değerlerine bakıyoruz. Egzoz ölçüm değerleri standartlarının üzerinde gelirse ceza yazıyoruz. Denetlediğimiz aracın egzoz ölçümleri standartların üzerinde ise bin 689 TL ceza yazıyoruz, egzoz pulu zamanında yaptırmayanlara ise 842 lira ceza yazıyoruz." dedi.
CİHAN

Yorumlar