6 ilde El Kaide operasyonu

Van Cumhuriyet Başsacılığı'nın talimatıyla Van merkezli Adana, Gaziantep, İstanbul, Kilis ve Kayseri'de El Kaide örgütüne yönelik kapsamlı operasyon yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
6 ilde El Kaide operasyonu

Van Cumhuriyet Başsacılığı'nın talimatıyla Van merkezli Adana, Gaziantep, İstanbul, Kilis ve Kayseri'de El Kaide örgütüne yönelik kapsamlı operasyon yapıldı. 6 ilde yapılan operasyonlarda çok sayıda şüpheli gözaltına alındı. El Kaide'nin önde gelen 2 isminin gözaltında olduğu, 3'ünün ise Suriye'ye kaçtığı iddia edildi.

Van Cumhuriyet Başsacılığı yaptığı teknik ve fiziki takiplerin değerlendirilmesi üzerine verdiği talimat ile bu sabah saatlerinde Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ile İstihbarat Şube ekipleri harekete geçti. Van'dan takip edilerek Gaziantep'e giden ve örgüt sorumlusu olduğu öne sürülen 1 kişinin gözaltına alınmasından sonra Kilis'te İnsani Yardım Vakfı (İHH) deposunda arama yapıldığı belirtildi. Van ve Kilis'in yanı sıra İstanbul, Adana, Gaziantep ve Kayseri'de operasyon yapıldığı kaydedildi. Eşzamanlı operasyonlarda çatışma riskine karşılık olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Sikorsky tipi helikopterler uçuşa hazır bekletildi. Yüzlerce polis ve jandarma görev aldı. Operasyon sırasında bazı şüphelilerin kaçtığı iddia ediliyor.

Operasyonlar sonucu El Kaide'nin Ortadoğu'da ikinci ismi olduğu iddia edilen İbrahim Ş.'nin ve El Kaide Türkiye yapılanması sorumlularından Halis B.'nin de yakalandığı iddia edildi. İbrahim Ş.'nin eski El-Kaide lideri H.Akdaş'ın ABD polisi tarafından öldürülmesi sonrası, Türkiye hücrelerini toparladığı ve El-Kaide'nin Türkiye yapılanmasının başına geçtiği de iddialar arasında yer alıyor.

İbrahim Ş.'nin faaliyetlerinden dolayı, ABD makamlarınca tutuklandığı ve Guantanamo hapishanesinde yattığı, Suriye'de sınıra yakın El-Kaide kamplarından sorumlu olduğu iddia ediliyor. Guantanamo'da yattıktan sonra, İncirlik Üssü'nde Türk yetkililere teslim edilen İbrahim Ş.'nin, 2008 yılında El Kaide faaliyetlerinden tutuklanıp 6 yıl 3 ay ceza aldığı, dosyasının Yargıtay'da olduğu öne sürüldü.

Gözaltına alınanlarla ilgili suçlamalar şöyle: Suriye'ye 15'erli gruplar halinde savaşçı göndermek, Afganistan, Pakistan gibi ülkelerden gelen El-Kaidecilerin Suriye'ye geçişini sağlamak, zekat, yardım, deri gibi kalemlerle esnaftan para toplayarak bu parayı Suriye'de savaşan El-Kaide güçlerine aktarmak, Suriye, Pakistan ve Afganistan ülkelerine silahlı eylemlerde kullanılmak üzere eleman, para, gıda, yiyecek, silah vb. temini ve aktarımı yapmak. CİHAN

Yorumlar