5 Ayda 1 Milyon Grip

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, grip vakalarının geçen yıllara göre azaldığını belirterek, Eylül ayından bu yana 1 milyon kadar kişinin hastalığa yakalandığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
5 Ayda 1 Milyon Grip

Bakan Müezzinoğlu, "Geçen yıl Eylül ve Mayıs ayları arasındaki gribe yakalanan vatandaş sayımız 6-7 milyon, Eylül ayından bugüne kadar gribe yakalanan vatandaş sayımız yaklaşık 1 milyonlara yeni geliyor" dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu özel bir öğrenci yurdunun açılına katılmak üzere karayoluyla İstanbul'dan Edirne'ye geldi. Edirne Valisi Hasan Duruer ve partililer tarafından karşılanan Bakan Müezzinoğlu, 1'inci Murat Mahallesi'ndeki özel bir öğrenci yurdunda öğrencilerle birlikte kahvaltı ederek sohbet etti. 

GAZETECİLERDEN SÜPRİZ DOĞUM GÜNÜ KUTLAMASI

Özel sektörü ait 800 kişilik öğrenci yurdunun açılışını yapan ve ardından odaları ve sosyal alanları gezen Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'na Edirne'de görev yapan gazeteciler tarafından sürpriz doğum günü kutlaması gerçekleştirildi. Dün 59 yaşına giren Bakan Müezzinoğlu yurdun yemekhanesinde kendisi için hazırlanan pastayı kesti. Müezzinoğlu, bu sürprizi ömrünün sonuna kadar unutmayacağını belirterek, "Hepinize teşekkür ediyorum. Her birinizin doğum günlerini belki kutlayamam ama hepinizin ömürleri bereketli, sağlıklı olsun. Daha fazla duygulanmadan pastamı üflemek istiyorum" dedi.

Ardından pastayı kesen Müezzinoğlu ilk dilimi kendisini yerken, ikincisini ise eşi Faize Müezzinoğlu'na ikram etti. Gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü de kutlayan Müezzinoğlu, yaşça en büyük basın mensubu olan yerel gazete köşe yazarı Beyazıt Sansı'ya pasta ikramında bulundu.

TUZ VE BEYAZ EKMEKLE BİLİMSEL MÜCADELE

Öğrenci yurdundan çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Müezzinoğlu, obezite konusundaki çalışmaları değerlendirerek Türkiye'de en temel sağlık sorunlarından birinin de obezite olduğunu söyledi. Obezitenin birçok hastalığın sebebi haline geldiğini kaydeden Bakan Müezzinoğlu şunları söyledi:

"Kalp, hipertansiyon gibi kronik hastalıkların alt yapısını oluşturuyor. Bu ülkemizde sağlıklı beslenelim, hareket edelim projesini başlattık. 2014'ten itibaren de hareket ve sağlıklı beslenme merkezli bir obeziteyle mücadeleyi yürüteceğiz. Bu anlamda en çok desteği medyadan bekliyoruz, her vatandaşa gence ulaşacak şekilde ulaşmamız lazım. Şu anda toplumumuzun 3'te biri yaklaşık yüzde 31-32'si obez grubu içerisinde. Beş yıl öncesine kadar bu sayı hızlı bir şekilde arttı. Mücadele etmezsek daha da artacak. Özellikle toplu yemek üreten yemek sanayiyle görüşmeler ortak çalışmalar daha yoğun olacak. Tuz ve beyaz ekmekle mücadeleyi bilimsel şekilde yapmamız lazım. Tuzu elimize almaktan uzak durmalıyız, restoranlarda evlerde. El ayarı göz kararı tuz anlayışından uzaklaşmamız gerekiyor. Olabildiğince protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminleri dengeli almamız lazım. Diyet programlarından çok sağlıklı beslenme kültürünüz benimsememiz lazım. Yaz aylarında yoğun bir diyet programı yapılıyor. Bu bünye için de doğru değil, yaşam felsefimize sağlıklı beslenmeyi, hareketi yerleştirmek gerekiyor. Sigarada olduğu gibi obezite ile ilgili dünyaya örnek olacak bir çalışmayı yapacağız. Bu mücadelede en büyük pay medyanın olacağı için 2014 yılı sonunda medyaya ödül vermek istiyorum."

"ÇOCUKLARA YENİ OYUNLAR GEREKİYOR"

Obezite konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak hareket etmek ve öğrencilerin spor yapmaları için farklı koşullar hazırladıklarını kaydeden Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşüyoruz gerek okul bahçesindeki düzenlemeler, gerekse okulların fiziki mekanlarında hele hele bundan sonra yapılacak olan okullarda mutlaka çocukların beden eğitim derslerinin dışında okul müdürü, öğretmenlerde günlük aktivelerine hareketi de koyabilsinler. Okullarda da fiziki mekan olarak hazırlayacağımız, koşulları da hazırlıyoruz. Çocuklar için gençlerle bir arada çalışarak yeni oyun senaryoları hazırlamamız gerekiyor" dedi.

"1 MİLYON KİŞİ GRİP OLDU"

Grip konusunda her yıl karşılaşılan bir durumun yaşandığını belirten Bakan Müezzinoğlu, Eylül ayından bu yana 1 milyon kişinin gribe yakalandığını açıkladı. Müezzinoğlu, "Bu Eylül ayından Mayıs ayına kadar, grip enfeksiyonu zaman zaman çıkışlar, inişler yapıyor. Geçen yıla göre bu zamana kadar yaşadığımız, geçen yıldan çok değil, daha az. Geçen yıl Eylül ve Mayıs ayları arasındaki gribe yakalanan vatandaş sayımız 6-7 milyon, Eylül ayından bugüne kadar gribe yakalanan vatandaş sayımız yaklaşık 1 milyonlara yeni geliyor. Mayıs ayına kadar bu şekilde devam edersek, bu sene 3 milyonlarda olacak. Şu anda 2012 ve 2013 grip periyodunda olağanüstü bir pozitif yok, tam aksine daha az bir grip muhataplığı var, ilaç sıkıntımız da yok" diye konuştu.

Açıklamalarının ardından Bakan Müezzinoğlu ve beraberindekiler Edirne'den ayrılarak Uzunköprü İlçesi'ne geçti.

Yorumlar