40 yıllık çile bitti! Köylüler girişte karşıladı

Antalya'nın Bozkaya Köyü'nde 40 yıllık su çilesi son buldu. Köylüler Büyükşehir ekiplerini girişte karşıladı.

Google Haberlere Abone ol
40 yıllık çile bitti! Köylüler girişte karşıladı

Antalya Manavgat İlçesi Beşkonak Bölgesi’nde yer saha Bozyaka Köyü’nün 40 yıllık su çilesi, Başkan Menderes Türel’in talimatıyla son buldu. Yıllar sonra su sorununun çözüleceğini öğrenen köy halkı, Büyükşehir ekiplerini köyün girişinde karşıladı.

Büyükşehir Belediyesi, Bütünşehir Yasası ile Antalya’da ücra köylerin kangrene dönen sorunlarını tek tek çözüyor. Sahilden, dağ köylerine hizmet açığını kapatmak için seferberlik başlatan Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların yüzünü güldürüyor. Antalya’ya 120, Manavgat’a 60 kilometre uzaklığındaki Bozyaka Köyü’nün içme suyu çilesi, Başkan Menderes Türel’in talimatıyla son buldu. 

ÇEŞMELERDEN DAMLA DAMLA SU GELİYORDU

Bozyaka Köyü’ne 40 yıl evvela içme suyu getirildi. Gelen su, evler için değil; köyün müşterek kullanması içindi. Köy çeşmelerine 20’lik borularla bağlanan su evlere ulaşmadı. Yıllarca çeşmelerden evlerine su taşıyan köylüler, daha sonra kendi olanakları ile bu şebekeden evlerine parmak borularla hat bağladı. Yetersiz kalan şebeke nedeniyle, evlerde su çilesi başladı. 35 hanenin olduğu Bozyaka’da bir evde musluk açıldığında, diğerinde su akmıyordu. Çeşmelerden damla damla su geliyordu. Yıllardır süregelen sorunun çözümü için köylüler çalmadık kapı bırakmadı. Ancak, sorunları bir çeşitli çözülmedi.

ÇEŞMELERDEN GÜRÜL GÜRÜL SU AKTI

Bozyaka’nın feryadını Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel duydu. Türel’in talimatıyla ASAT ekipleri, yetersiz halde bulunan içme suyu hattını yeniledi. 40 yıl evvela 20’lik şekilde döşenen şebeke hattı, değiştirildi. Ekipler, 1 hafta devam eden çalışmada 1600 mt. kanal kazarak, şebekeye 63’lük PE100 plastik borular döşedi. 35 bin liraya mal bulunan su şebeke hattı, vatandaşların yıllardır çektikleri su çilesini köklü çözdü. Artık çeşmelerden aralıksız gürül gürül su akarken, on yıllardır devam eden sorunları kısa zamanda çözülen köylüler kocaman neşe yaşadı.

SU GELİNCE ABDEST ALIP NAMAZ KILDILAR

Su sorunun çözüleceğini duyan köyün yaşlıları Büyükşehir ekiplerini sabah namazından sonra köyün girişinde beklemeye başladı. Ekipleri sevinçle karşılayan yaşlılar, çalışmaları bir an olsun ayrılmadan izledi. İş makinelerini inceleyen ve işçiler ile fazla yoğun sohbet eden yaşılar, yaşadıkları sorunları anlattı. Su bağlanınca, 5 yaşlı delikanlı ilk şekilde yeni şebekeden gelen su ile abdest alıp, namaz kıldı. Köylüler, feryatlarına kulak veren, söz verdiği bu şeklinde çözen Başkan Menderes Türel’e teşekkür etti 

ÇİLE SON BULDU

85 yaşındaki Ali Türk şunları söyledi: “Köy Hizmetleri vasıtası ile suyun getirildiği devirde muhtar azasıydım. Köyün göze çarpan noktalarına dört çeşme yapıldı. Köylü yıllarca bu çeşmelerden evlerine su taşıdı. Daha sonra yurttaşlar kendi imkânları ile evlerine su bağlattı. Ama boruların küçük olması su yetersizliğine yol açtı. Menderes Başkan sağolsun, borularımızı yeniledi.  Çile son buldu. Artık su sorunu çekmeyeceğiz.”

SU HİÇ KESİLMEYECEK

Köy sakinlerinden Mustafa Türk, “40 yıldır biz bu borulardan ve su deposundan gelen suyu içiyorduk. Üç ev tıpkı anda musluk açtığı zaman, dördüncü evin civarı kesiliyordu. Menderes Başkanımızdan Allah razı olsun. Göreve gelir gelmez imdadımıza koştu. ASAT ekipleri, borularımızı değiştirdi. Artık 30 konut tıpkı anda musluklarını açmış dahi olsa su hiç kesilmeyecek. Ayrıca yollarımız stabilize durumdaydı ve fazla fazla bozuktu Büyükşehir Belediyesi yollarımızı da düzeltti. İnanıyorum kısa zaman sonra yollarımız asfaltla da tanışacak” diye konuştu. 

KÖYLER HİZMET ALIYOR

Bozyaka Muhtarı Hüseyin Şimşek, Bütünşehir Yasası ile hizmet almaya başladıklarını söyledi. Şimşek,“40 yıllık içme suyu sorunumuz çözüldü. Yollarımız düzenleniyor. Başkan Türel, bir dediğimizi iki etmiyor. Daha evvela bu problemler çözülemez, sürüncemede kalırdı. Tamam diyoruz yapılmazdı. Büyükşehir Yasası yardımıyla köyler hizmet alıyor. Artık köylerde yaşamak çilesi olmayacak, kolaylaşacak” dedi.

Kendilerine emek gücü ve enerjisini Antalyalıların verdiğini kaydeden Başkan Türel, “Demre’deki Fatma ninenin, Zeynep teyzenin, Bozyaka’da Ali amcamızın, Mehmet amcamızın mutluluğu bize yetiyor. Onların duaları ile muvaffakiyet geliyor” ifadelerini kullandı. Başkan Türel, kırsal bölgelerde yapılan çalışmaların yaz zamanı ile beraber artarak devam edeceğini kaydetti.  

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar