3 yıldır konteynerlerde eğitim gören öğrenciler, seneye okullarına kavuşuyor

Van'da 2011 yılında büyük yıkımlara neden olan iki büyük depremin ardından ağır hasar gören ve yıkılan okulların yerine yenileri yapılırken, ağır hasarlı Mehmet Akif Lisesi'nin öğrencileri ise halen konteynerlerde eğitim görüyor....

Google Haberlere Abone ol
3 yıldır konteynerlerde eğitim gören öğrenciler, seneye okullarına kavuşuyor

Van'da 2011 yılında büyük yıkımlara neden olan iki büyük depremin ardından ağır hasar gören ve yıkılan okulların yerine yenileri yapılırken, ağır hasarlı Mehmet Akif Lisesi'nin öğrencileri ise halen konteynerlerde eğitim görüyor. Yıkılan okulun kaba inşaatının bitmek üzere olduğunu söyleyen yetkililer, binada eğitim-öğretimin artık önümüzde sene verileceğini ifade etti.

Van'da 23 Ekim ile 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Van ve Erciş İlçesi'nde depremzedelerin geçici barınmaları için yaklaşık 30 bin konteynerle, 34 konteyner kent kuruldu ve bu konteyner kentlerde de 175 bin kişi yaşamaya başladı. TOKİ tarafından depremzedeler için yapılan 17 bin 489 konut kademeli olarak teslim edildi. Bu konutlardan yaklaşık 2 bini de kiracı olan depremzedelere kurayla dağıtıldı.

2011 de meydana gelen iki büyük depremde binlerce evin yanı sıra, bin 50 derslik de yıkılmış veya hasar görmüştü. Yıkılan ve yıkımına karar verilen bu dersliklerin yerine 2 bin 50 derslik inşa edildi. Bu okulların büyük bölümü tamamlandı ve öğrenciler depreme dayanıklı yeni okullarında eğitime başladı.

3 YILDIR KONTEYNERLERDE EĞİTİM GÖRÜYORLAR

Kent merkezinde bulunan Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencileri ise okulları tamamlanan diğer öğrenciler kadar şanslı olamadı. 1978 yılında yapılan ve şu an bin 800 öğrencisi bulunan okul depremde büyük hasar gördü. Okulda oluşan büyük çatlaklar gözle görülürken, ilk yapılan hasar tespitinde okul için yıkım kararı verildi. Daha sonra yapılan incelemede ise okulda güçlendirme yapılacağı bildirildi. Güçlendirme bedelinin yüksek olması nedeniyle okulun yıkılması kararlaştı. Geçen sene yıkımı gerçekleştirilen okulun yerine yeni okul yapımına başlandı. Okul inşaatı eğitim dönemine yetiştirilemediğinden öğrenciler, depremin üzerinden 2 yıldan fazla süre geçmesine rağmen halen okul bahçesine kurulan 32 konteyner sınıfta eğitimlerine devam ediyor.

Türk Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız, devletin depremden sonra kalıcı konut konusunda iyi çalışmalar yaptığını ancak bu başarısını okulların yapımında gösteremediğini söyledi. Halen yapılmayı, güçlendirilmeyi bekleyen okul binalarının olduğunu ifade eden Yıldız, “Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencileri şu an konteynerlerde eğitim görüyorlar. Uzmanların dediğine göre 6 aydan uzun bir süre konteynerde kalmamak gerekiyor. 6 aydan uzun bir süre kalınca kanser olma riski artıyor. Ancak öğrencilerimiz 3 yıla yakındır konteynerde eğitim görüyorlar. Yazın sıcakta, kışın soğukta eğitim görüyorlar. Güçlendirmesi gereken çok sayıda okul var. Tabi yapılan çalışmaları takdir ediyoruz. Ancak eksiklikler de var. Depremden sonra yıkılan okulların yerine yeni okul yapıldı. Ancak Van’da sürekli nüfus artışı olduğu için halen okul ihtiyacı var." dedi.

Yetkililerden alınan bilgiye göre okulun yeni binasının Haziran’da teslim alınması planlanıyor. Yetkililer, binada eğitim-öğretimin ise gelecek yıl yapılacağı ifade etti.

CİHAN

Yorumlar