3 milyonluk fabrika enerji sorunundan dolayı faaliyete geçemiyor

Şırnak’ın Cizre ilçesinde kurulan süt entegre fabrikası 6 aydır enerji sorunundan dolayı faaliyete geçemiyor. 3 milyon TL fabrikanın bir tür faaliyete geçiremediklerini ifade eden fabrika sahibi, sorunun çözülmesi için yetkililere seslendi....

Google Haberlere Abone ol
3 milyonluk fabrika enerji sorunundan dolayı faaliyete geçemiyor

Şırnak’ın Cizre ilçesinde kurulan süt entegre fabrikası 6 aydır enerji sorunundan dolayı faaliyete geçemiyor. 3 milyon TL fabrikanın bir tür faaliyete geçiremediklerini ifade eden fabrika sahibi, sorunun çözülmesi için yetkililere seslendi.

Cizre’de Ocak ayı 2014 yılında kurulan süt entegre fabrikası 6 aydır faaliyete geçemiyor. 6 aydır kurulan süt entegre fabrikasına enerji sorunundan dolayı kilit vurulmuş. Cizre-Nusaybin karayolunda 10. kilometrede yapılan fabrika, bölgenin çiftçilerine ve ilçedeki büyük alışveriş merkezlerine hitap edecek. Fabrikanın faaliyete geçmesi durumunda günde ortalama 10 ton yoğurt çıkartılması hedefleniyor. 20-25 kişinin de istihdam edileceği fabrika 6 aydır faaliyet yapmıyor. Faaliyete geçmemesinin sebebi enerji sorunu olduğunu ifade eden fabrika sahibi Aziz Yalçın, “Yeri geldiğinde meydanlarda Güneydoğu’da, Şırnak’ta, Cizre’de yatırım yapın her türlü desteği sağlarız, ama biz geldik 2-3 milyon TL fabrika kurduk, 20-30 kişi istihdam edilecek. Ancak gelip fabrika kurduk 6 aydır enerji sorunu yaşıyoruz. Buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz.” dedi.

    Fabrikaya getirdikleri hayvanların bu bölgeye göre değişik hayvan türü olduğunu söyleyen fabrika sahibi Aziz Yalçın, “Bizim buraya getirdiğimiz hayvanlar Şırnak bölgesinde hiç olmayan hayvan türleridir. Özellikle Hatay, Kilis, Antalya ve Kıbrıs’ta bulunan hayvan türlerinden getirdik. Bu hayvanların süt verimi yüksektir. Özellikle daha verimli olduğu için buradaki çiftçilerde bunlara özeniyorlar. Fabrikamızın faaliyete geçmesi durumunda günlük kapasitemiz 10 ton yoğurt çıkartmaktır. Biz sadece yakın çevremiz için değil bölgemizde bulunan çiftçilerimizin de ürünlerini alıp pazara yetişmesi için böyle bir çabada bulunduk. Çünkü Şırnak’ta böyle bir fabrika yok, bizim çiftçilerimiz geri kalıyor. Geri kaldığı zaman hayvancılık bitme noktasına geliyor. Onun için bölgemizde çiftçiliği, hayvancılığın gelişmesi için böyle bir işe girdik. Eğer çiftçi etini, sütünü pazarlayamıyorsa, gerekli sağlık koşullarını yapamıyorsa bu işi bırakmak zorunda kalacak. İşsizlik sorunu da daha fazla olacak.” diye konuştu.

    6 AYDIR ENERJİ SORUNUNDAN DOLAYI FAALİYETE GEÇEMİYORUZ

    

    Fabrikaya 3 milyon TL yatırım yaptıklarını ifade eden Aziz Yalçın, “Ama elektrik sorunu olduğu için bugün hiç işlenmemektedir. Biz ilk başta fabrika kurmak için müracaat ederken, elektrik başvurumuzu da yaptık. Elektrik için keşifler yapıldı ve ihaleye sunuldu. Diyarbakır’da tüm işlemleri yapıldı bitme aşamasına geldi. Biz de tabi o arada inşaatımızın kaba kısımlarını yaptık. Tam o sırada elektrik özelleşti. Özelleşince elektrik ihalesini özel alanlar dediler artık bu elektrik bizde biz yapacağız. İhale yapıldı iptal oldu, ihale yapıldı olmadı. Her yerde elektrik sorunu var. Elektrik özelleştikten sonra artık bu elektrik durumu hiç düzelmedi ve elektriğimiz gelmedi. Biz Ocak ayından itibaren fabrikayı hazır hale getirmişiz bekliyoruz. 6 aydır kapısına anahtarı vurmuşuz, kilidi vurmuşuz, bekliyoruz. Biz bu konuda Tarım Bakanlığı, Şırnak Valiliği ve Cizre Kaymakamlığı’ndan bu sorunun çözülmesini arzu ediyoruz.” şeklinde konuştu.

    BU FABRİKA BÖLGEMİZE ÖRNEK BİR FABRİKADIR

    Bu fabrikanın bölgeye örnek bir fabrika olduğunu vurgulayan Cizre Ziraat Odası Başkanı Behmen Yılmaz, “Bu fabrika sahibi bizim odanın üyesidir. İstihdam için böyle bir yatırıma girmiştir. Bizde Ziraat Odası olarak her şeyimizle destek veriyoruz. Bu şirket yatırımını yaptı, her şeyini tamamladı. En son enerji kaldı. Bu sorunun hal olması için bende onlarla beraber Tarım Müdürlüğümüze, Kaymakamlığımıza gittik, görüştük. Bu sorunları dile getirdik. Ama elektriğin özelleştiğinden dolayı kendi ellerinden bir şey gelmediğini bize ifade ettiler. Gerçekten bizim bu bölgemiz yatırım konusunda geri kalmışlığı ve ondan sonrada yatırım yapıldıktan sonra böyle sorunların çıkması bizi gerçekten Ziraat Odası olarak çok üzüyor. Çünkü buraya çok güzel süt entegre fabrikası kurulmuş. 500-600 Halep keçisiyle verimi bol sütlü olan bir hayvanın olduğu fabrika şuanda enerji sorunundan dolayı durmuş durumundadır. Ocak ayından beri elektrik bekliyorlar. Bunun maliyeti de şimdi en az 2 milyon TL’dir. Tarım Bakanlığın bu projeye desteği var. Ama enerji konusunda bu şirket şuanda zarardadır. En az 20-25 kişi buradan istihdam sağlayacaktır. İleride bu fabrikasını büyütebilir. Çünkü arazisi boldur. O zaman belki de 100-200 kişiye de istihdam sağlayabilir. O zamanda da peynir, süt ve etlerini Habur Sınır Kapısı üzerinden Kuzey Irak’a da ihracat edebilir. Bu fabrika bölgemize örnek bir fabrikadır.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar