3 bin 700 uçağın kontrolünün yüzde 40'ını kadınlar yapıyor

İzmir Üniversitesi’ne misafir olan Hava Trafik Başkontrolörü Burçak Sınmaz, durum farkındalığı yüksek, planlama, hızlı karar verme ve hızlı sözlü iletişim kurmada erkeklerden daha başarılı olan kadınların meslekte öne çıktığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
3 bin 700 uçağın kontrolünün yüzde 40'ını kadınlar yapıyor

İzmir Üniversitesi’ne misafir olan Hava Trafik Başkontrolörü Burçak Sınmaz, durum farkındalığı yüksek, planlama, hızlı karar verme ve hızlı sözlü iletişim kurmada erkeklerden daha başarılı olan kadınların meslekte öne çıktığını söyledi. Türkiye'nin 982 bin 282 kilometrekarelik hava trafik sahasında günlük 3 bin 700 uçak yer alıyor. Hava trafik kontrolörleri tarafından kontrol edilen sahada görev yapanların yüzde 40’ını kadınlar oluşturuyor. Kadınlar için şartları ağır, stresi yoğun bir meslek olan hava trafik kontrolörlüğü hakkında "Kadın ve Toplum" dersi öğrencilerine bilgi veren eğitimci ve Başkontrolör Sınmaz ile Ziynet Çakır, tecrübelerini aktardı ve soruları cevapladı.

Her 3 saniyede bir dünyanın her noktasından her noktasına bir uçağın havalandığını söyleyen Burçak Sınmaz, saatte ortalama bin kilometre hızla giden uçakların oluşturduğu trafiği yönetmeleri sebebiyle hava trafik kontrolörlüğünün dünyanın en zor mesleği olarak kabul edildiğini vurguladı. 12 saat çalışma ve 48 saat dinlenme düzeniyle çalışan kontrolör kadınların sıkıntılarına değinerek, “Çalışırken pantolon giyebilme hakkımızı 10 yılda elde edebildik. 25 yıldır bu işi yapıyorum ve ancak üç sene önce evlendim. Herkesin tatil yaptığı günlerde ve özellikle gecelerde çalışan hava trafik kontrolörlerinin, hem anne hem eş hem sosyal hayat içinde kadın olarak yer alabilmesi çok zor.” dedi. Manevi zorluklarına rağmen hava trafik kontrolörlüğünün kadınların yeteneklerine daha uygun bir meslek olduğunu ifade eden Sınmaz, “Yapacağınız bir hatanın çok fazla insanın hayatına mal olabileceği endişesiyle her gün boarda oturduğunuzda yoğun stres altında soğukkanlı kalmanız, planlama yapmanız ve koordinasyonu kusursuz olarak sağlamanız bekleniyor. Bu noktada dört boyutlu düşünme yeteneği devreye giriyor ve aynı anda üç beş işi birarada yürütebilen kadınların becerisi ortaya çıkıyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de 2005 yılında görev yapan 534 hava trafik kontrolörünün yüzde 60’ını kadınların oluşturduğunu ancak 2013'te kontrolör sayısı bin 175’e yükselmesine rağmen kadınların oranının yüzde 40’a düştüğünü kaydeden Sınmaz, “Kadınların meslekteki başarılarına rağmen resmî politikaların olumsuz etkilerine ek olarak, işe alım noktasında karşılarına evlilik ve doğum izni gibi engeller çıkarılıyor.” dedi. CİHAN

Yorumlar