28 saatte ikna edilerek sağ yakalanan terör örgütü MKP sanıklarına ceza yağdı

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde güvenlik güçlerince yürütülen operasyonda sağ yakalanan terör örgütü MKP üyesi 4'ü kadın 24 şüpheli hakkında ayrı ayrı açılan davalardan 5’i sonuçlandı.

Google Haberlere Abone ol
28 saatte ikna edilerek sağ yakalanan terör örgütü MKP sanıklarına ceza yağdı

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde güvenlik güçlerince yürütülen operasyonda sağ yakalanan terör örgütü MKP üyesi 4'ü kadın 24 şüpheli hakkında ayrı ayrı açılan davalardan 5’i sonuçlandı. 5 sanık ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 30 yıl 2’şer ay hapis cezalarına çarptırıldı.

Malatya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Tokat T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan sanıklar Adem Çelik, Emre Salcan, Sevinç Sönmez, Bahar Demir ve Onur Barandoğan video konferans sistemiyle katıldı. Dosyaya ilişkin mütalaasını 3 Eylül’de mahkemeye sunan cumhuriyet savcısı, kovuşturmanın genişletilmesine yönelik talepleri bulunmadığını belirterek, tutukluluk durumunun devamını istedi.

Sanık Adem Çelik’in avukatı Yaşar Kaya, müvekkilinin çatışmaya katıldığı ve bir güvenlik görevlisinin yaralanmasından sorumlu olduğu iddialarını kabul etmediklerini belirtti. Olay yerinde keşif yapılması halinde fiziki şartların çatışmaya müsait olmadığının görüleceğini söyleyen Kaya, savunmasında şu ifadelere yer verdi: “Sanıklarla yaptığımız görüşmelerde güvenlik güçlerinin bomba ile kendilerini imha etme ihtimaline karşılık havaya ateş açtıklarını belirtmektedir. Olay yerinde kullanılan 14 silah ele geçirilmesine rağmen, orada bulunan kişi sayısı 25’tir. Svap örneklerinde atış artığına rastlanılması mümkündür. Müvekkilim, 3 ay örgüte katılmıştır. Örgüte katılan kişi, 2 yıl sonra çatışmaya girmeye hazır hale gelir. Müvekkilim kendisine silah teslim edildiği iddiasını kabul etmemekte ve çatışmaya katılmadığını belirtmektedir. Kararın daha sonraki celsede verilmesini istiyoruz.”

Sanık Adem Çelik ise daha önceki talepleri karşılanmadığı için esas hakkında savunma yapmayacağını ifade etti. Dosyayı inceleyen mahkeme heyeti araştırılması gereken başka bir konu kalmadığına kanaat ederek davayı karara bağladı. Mahkeme heyeti, ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma, taşıma veya bulundurma, sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması, bulundurulması ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürmeye teşebbüs’ suçlarından sanıklara ceza yağdırdı. 5 sanığa terör örgütü için eylemlere katılarak anayasayı ihlal suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezaları uygulanmasına karar verildi. Bununla birlikte sanıkların, jandarma personeli Y.T.’nin yaralanmasıyla ilgili 16’şar yıl, yasak nitelikli silah bulundurma suçundan 7 yıl 6’şar ay, tehlikeli maddeleri bulundurma suçundan 6 yıl 8’er ay hapis cezalarına çarptırılması kararlaştırıldı. Sanıklara ayrıca 15 bin TL para cezaları uygulanması hükmüne varıldı.
Diğer sanıklar ise davalar başladığı günden bu yana esas hakkında savunma yapmadı. Mahkeme, diğer sanıkların duruşmasını ocak ayına erteledi. Tunceli’nin Ovacık ilçesi Karagöl kırsalında 16 Kasım 2012'de yürütülen operasyonda, bir mağarada sıkıştırılan terör örgütü MKP üyesi 4'ü kadın 24 şüpheli ile örgüte yardım ve yataklık yaptığı değerlendirilen bir kişi, güvenlik güçlerinin yaklaşık 28 saat süren ikna çabaları sonucu sağ yakalanmıştı. Şüphelilerden birinin 18 yaşından küçük olması nedeniyle davası Elazığ Adliyesi’nde görülüyor.
Sanık avukatı Hasan Doğan, dava açıldıktan hemen sonra savcılığın esas hakkında mütalaa hazırladığını ifade etti. Sanıkların iyi hal durumlarının gözardı edildiğini kaydeden Doğan, müdafilerin hiçbir taleplerinin gözönüne alınmadığını ifade etti.

TÜNEL KAZARAK CEZAEVİNDEN KAÇMAYA ÇALIŞTILAR

Güvenlik güçleri tarafından yürütülen operasyonlarda bir mağarada yakalanan MKP üyesi 4'ü kadın 24 terörist mahkemenin tutuklama kararının ardından, Malatya E Tipi Cezaevi’ne konulmuştu. Cezaevinde C-2 ve C-3 koğuşlarına kalan şüphelilerden, aynı koğuşta bulunan 10’u kaçmak amacıyla tünel kazdığı ortaya çıkmıştı. Yaklaşık 4 ton toprak çıkarılarak kazılan 6 metrelik tünel, 18 Mayıs’ta infaz kurumu yönetiminin denetimi sonucu fark edilmişti. Teröristlerin koğuştaki muslukları söktükleri, kazdıkları tünelden çıkan toprakların bir kısmını lavabo giderlerine attıkları, bir kısmını ise havalandırma boşluğuna doldurdukları belirlendi. Teröristlerle ilgili işlem yapılırken, durum, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirildi. Tünel kazarak kaçmaya çalışan 10 şüpheli Malatya E Tipi Cezaevi’nden Tokat T Tipi Cezaevi’ne sevk edildi. Tünel kazmayla ilgili başlatılan soruşturmanın ardından 10 şüpheli hakkında 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. CİHAN

Yorumlar