28 bin liralık otomobile 18 bin liraya binmek mümkün!

Adana’da trafik kazalarına karışıp sürücülerin bir daha kullanmak istemedikleri hasarlı araçlar rağbet görüyor.

Google Haberlere Abone ol
28 bin liralık otomobile 18 bin liraya binmek mümkün!

Adana’da trafik kazalarına karışıp sürücülerin bir daha kullanmak istemedikleri hasarlı araçlar rağbet görüyor. Adana Oto Galericiler Odası İkinci Başkanı Zülfükar Güneş, modeli yüksek araca binmek isteyen ancak elinde yeterli para olmayanların genellikle hasarlı araçları tercih ettiğini söyledi. Güneş, bu sayede 28 bin liralık bir otomobile 18 bin lirayla binmenin mümkün olduğunu bildirdi.

Türkiye’de araç sayısı 18 milyona ulaştı. Yılda 1 milyon 200 binin üzerinde trafik kazası oluyor. Geçen yıl kaskolu olup kazaya karışan 800 bine yaklaşan araca sigorta şirketleri işlem yaptı. Eksperlerin durum raporundan sonra kazalı araçlardan hurdaya ayrılanları da sigorta şirketleri ihale ile satıyor. 20 yıldan bu yana hasarlı araç alım satımı yapan Adana Otomobilciler Odası İkinci Başkanı Zülfükar Güneş, hasarlı araç almak isteyenlere uyarılarda bulundu. Güneş, aracın çalışması ve hava yastıklarının sağlam olmasının en önemli unsur olduğunu belirterek, “Aracı görerek alın.” dedi. Kendilerinin bu araçları alırken bu özellikleri kontrol etmenin yanında vites kutularının kırık, aracın beyni olarak kabul edilen otomatik kontrol sisteminin olup olmadığını kontrol ettiklerine dikkat çekti.

Modeli yüksek ancak elinde yeterli para olmayanların hasarlı araç almayı tercih ettiklerini anlatan Güneş, şunları söyledi: “2008 model piyasası 28 bin lira olan hasarlı bir otomobil için 12 bin 500 TL istiyoruz. Pazarlıkla 12 bin liraya bırakırız. Alan kişi 5 bin lira harcadığı zaman 17 bin lira civarında maliyet yapar. Piyasası 27-28 olduğu için otomatikman karı oluyor. Normalde bu rakama 2001 model aynı aracı alamazsınız. Ne oluyor, boyalı oluyor, çok da umursamıyor. Bütçeniz 15 bin lira ama 30 bin liralık araca binebiliyorsunuz.”

Ağır hasarlı araçlardan ise parça çıkarıp bunları sattıklarını dile getiren Güneş, piyasada 2 bin 500 liralık bir klima kompresörünü çıkma parça satan birinden 500 ile 750 lira arasında almanın mümkün olduğuna dikkat çekti.

Hasarlı araç almaya gelenlerin genellikle korktuklarını anlatan Güneş, “Nasıl bundan sağ çıkmışlar. Acaba nasıl kaza yapmışlar.” diye sorduklarını söyledi.

Kazalı araçlara bakarak takla attığında nerelerinde hasar oluştuğunu görmenin mümkün olduğunu söyleyen Güneş şöyle devam etti: “Kazadan sonra burada bir nevi teşhir yapıyoruz, bunun da faydası çok büyük. İnsanlar kazada emniyet kemerinin, lastiklerin, kullanmanın ne kadar önemli olduğunu görüyor. Bize gelen araçların yüzde 90’ı buzda, yağmurlu havalarda, karda kayan araçlardan oluşuyor.”
CİHAN

Yorumlar