21 yıl önce gittikleri Avrupa’da mutluluğu bulamadılar, köylerine döndüler

21 yıl önce Avrupa’daki ferahlığı ve güzelliği için giden Asuriler, orada mutluluğu bulamayınca tekrar Türkiye Cumhuriyeti toprakları içerisinde bulunan Cudi Dağı’ndaki vatan topraklarına döndüler. Yıllarca önce gittikleri Avrupa’nın...

Google Haberlere Abone ol
21 yıl önce gittikleri Avrupa’da mutluluğu bulamadılar, köylerine döndüler

21 yıl önce Avrupa’daki ferahlığı ve güzelliği için giden Asuriler, orada mutluluğu bulamayınca tekrar Türkiye Cumhuriyeti toprakları içerisinde bulunan Cudi Dağı’ndaki vatan topraklarına döndüler. Yıllarca önce gittikleri Avrupa’nın çeşitli ülkelerine yerleşen Asuriler, ülkelerine dönüp mutluluğu kendi topraklarında aradıklarını söylüyor.

Binlerce yıl Cudi Dağı eteklerinde Müslümanlar, Asuriler ve Süryaniler huzur ve mutlu bir şekilde beraber yasıyorlardı. 1990 yıllarında Doğu ve Güneydoğu’daki terör olaylarının tırmanmasıyla Cudi Dağı eteklerinde yaşayan Asuriler, buradan göç etmek zorunda kaldı. Köylerini boşaltan Asuriler, Avrupa’nın çeşitli ülkelerine yerleşti. 21 yıl boyunca Avrupa’da yaşayıp tekrar Türkiye’ye vatan topraklarına döndüler. Şırnak’ın Silopi ilcesine bağlı Kösreli köyüne ilk etapta 4 aile, 4 evin temelini atarak burada yaşamaya karar verdi. Yıllar sonra köylerine dönen Asuriler, yerleşik düzene geçmek için inşaata başladı. Yol, su, elektrik gibi altyapı hizmetlerinin tamamlanması için devletten yardım bekleyen Asuriler, topraklarının tapularının da kendilerine verilmesini istedi.

Avrupa'nın çeşitli ülkelerine yerleşen Asuriler, 21 yıldır hasretini çektikleri topraklarına geri dönerek harabeye dönen köylerini yeniden onarmaya başladı. Köyü yeniden inşa edip, burada yaşamak isteyen Asuriler, geri dönecek olan aile sayısının zamanla artacağına inanıyor. Köye dönüş için yetkili kurumlardan yeteri kadar destek görmediklerini ifade eden Asuriler, köyde kendi imkanları ile çalışmaya başladı. Köyde bulunan yıkık ve harabe durumdaki sağlık ocağını onararak buraya yerleşen Asuriler, gelen misafirlerini de burada ağırlıyor. Eski sağlık ocağında gündüzleri dinlenmek için kalan Asuriler, akşamları ise sağlık ocağının damında serdikleri yer yataklarında uyuyor. Silopi İlçesi'nden traktörlerle köye taşıdıkları inşaat malzemeleri ve inşaat ustalarıyla birlikte 4 evin yapımına başlayan Asuriler, harabe halindeki evleri de onarmayı planlıyor.

1993 yılında terk etmek zorunda kaldıkları Kösreli köyüne tekrar geri dönen Almanya'dan 2, Belçika'dan 2 olmak üzere toplam 4 Asuri'den biri olan İhsan Sakman, devletin ilgisizliğinden yakınarak şunları söyledi: "Belçika'dan köyümüze dönmek için geldim. Evimizi yapmak için geldik. 4 ev yapıyoruz. Ancak bizim sıkıntılarımız var. Köyümüzün yolu, suyu ve elektriği yoktur. Devlet bize destekleme vermedi. Geldiğimiz zaman bize her şeyi vereceklerini söylemişlerdi. Bu evleri yapıyoruz ancak suyumuz yok. Elektrik olmadığı için düzgün çalışamıyoruz. Devletimizden rica ediyoruz. Bize yardımcı olmasını istiyoruz. Geceleri evin damında yatıyoruz. Bazı zamanlar Avrupa'dan kızlarımız ve çocuklarımız geliyor. Onlar da burada yatıyor. Bakıyorlar su yok, hiç bir şey yok, birkaç gün kalıp tekrar geri gidiyorlar. Buradaki eksikler tamamlanırsa gençlerimiz geri gelecektir."

21 yıl önce köyü en son terk ederek Avrupa'ya göç eden dönemin köy muhtarı İliş Beğtaş, köye yine ilk gelenler arasında yer aldı. Köyün sıkıntılarını dile getiren eski muhtar Beğtaş, "Köyümüzde şu anda 4 evin inşaatını yapıyoruz. Altyapımız, yolumuz, suyumuz yok. Ancak büyük sıkıntımız elektriktir. Kendi gücümüzle aldığımız jeneratör ile idare ediyoruz. Her ihtiyacımızı kendi gücümüzle görüyoruz. Ama en yakın zamanda devletimizden yardım geleceğini umut ediyoruz. Silopi İlçe Kaymakamlığı, yol için çalışma başlatacak. Devletimizden, halkımızdan isteğimiz ve beklentimiz bize yardımcı olmalarıdır. Herkes bilsin ki şu anda Kösreli köyünde birkaç aile olarak yaşıyoruz. Ama ileride alt yapımız elektriğimiz, suyumuz, imkanlarımız genişlerse halkımız birkaç aile daha gelip burada evlerini yapacaktır." dedi.

Kösreli köyünde artık bir yaşam olduğunu, insanların yaşadığını herkesin bilmesi gerektiğine dikkat çeken Asuriler'den Mehmet Onuk, "Tabi Kösreli köyünün tek sorunu bu değildir. Bir de güvenlik sorunu var. Kösreli köylüleri, bölge insanının köye yaklaşım biçiminden rahatsız olma sorunu var. Kösreli köyü neredeyse parsellenmiş durumda. 99 yılında buraya kadastroyu sokarak onların tapulu arazilerinin üstüne tapu çıkarttılar. Kurumların buna çanak tuttuğunu görüyoruz. Yine bununla ilgili bir hafta önce kadastro buradaydı. Yazık ki köylülerin tapulu olan arazilerinin 99'da başkaları tarafından tapulu olan araziye yeniden tapulandırılıp kendi isimlerine geçirdiklerini gördük. Bu başlı başına bir sorundur. Yine köyün suyunun ayrı bir yere katalize edilmiş olması, 10 yıl önce Silopi Belediyesi tarafından başka bir yere resmi olarak satılması, ayrı bir sorundur. Çünkü biz halen bu suyu almakla uğraşıyoruz, cebelleşiyoruz ve bir türlü bunu da alamadık. Bunun gibi başka sorunlar da var. Burada güvenliğin olmaması, askerin olmayışı, onların güvenliğini sağlayacak birimin olmaması, bu tür sorunların da giderilmesini istiyoruz." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar