2014'te bilgisayar kontrollü sistemler tehlike saçacak

Dünyanın önde gelen antivirüs kuruluşlarından ESET, 2014 yılı global dijital güvenlik öngörülerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
2014'te bilgisayar kontrollü sistemler tehlike saçacak

Dünyanın önde gelen antivirüs kuruluşlarından ESET, 2014 yılı global dijital güvenlik öngörülerini açıkladı. Rapora göre, 2014 yılına, internette yoğunlaşan tehditler ve gizlilik tartışmaları nedeniyle kullanıcılarda giderek artan endişe damgasını vuracak. Rapora göre, yeni yılda mobil platformlar, siber suçluların gözdesi haline gelecek, yeni siber suç türleri ortaya çıkacak. Raporda en dikkat çekici nokta ise, akıllı otomobiller, akıllı binalar, Yeni nesil dijital platformlar üzerinden çalışan aydınlatma sistemleri, buzdolapları, IP kameralar, smart TV’ler ve google glass gibi mobil cihazlar gibi akıllı olarak tanımlanabilecek tüm bilgisayar kontrollü sistemlerin tehdit altında olabileceği uyarısı.

ESET NOD32 Teknolojisi ile proaktif dijital koruma alanında dünya lideri olan ESET, 2014 trendleri ile ilgili tahminlerini bir raporla kamuoyuna duyurdu. ESET; son bir yılda yoğunlaşan dijital tehditler, sofistike hale gelen zararlı yazılımlar, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’na (NSA) bağlı çalışan ancak Rusya’ya sığınan Edward Snowden’ın açıklamaları ve pek çok ülkede devam eden internet üzerindeki bilgi akışı ve gizlilik mekanizmaları tartışmaları nedeniyle 2014 yılında kullanıcıların çevrimiçi güvenlik konusuna giderek artan endişeyle yaklaşacaklarını öngörüyor. ESET, “Gizlilik hakkındaki endişeler, kullanıcı tarafı için iyi bir başlangıç olarak öne sürülebilir. Ama bu, bilgi güvenliğinin bütün yönlerinden haberdar olan insanlar için olmazsa olmazdır. Diğer türlü, bilgisayar tehditlerinin etkisini azaltmak mümkün değildir.“ açıklamasını yaptı.

MOBİL SİBER SUÇLAR DEVAM EDECEK
Akıllı cep telefonu kullanımındaki artışın mobil platformları siber suçluların temel hedefi haline getirdiği belirtilen raporda, özellikle android işletim sistemine yönelik kötü amaçlı yazılımlarda 2013 yılında bir yıl öncesine göre yüzde 60 artış olduğu tespitine yer verildi. Bu artışın 2014 yılında devam edeceği uyarısında bulunulan raporda, siber suçluların mobil platformlara saldırmak için geleneksel saldırı yöntemlerini kullanmayı sürdürecekleri yani temelde kritik zayıflıkların keşfi ve daha sonra kötü niyetli kodlar ile sömürme yöntemini mobil teknolojilere uygulayacakları uyarısında bulunuldu.

YENİ SİBER SUÇLAR ORTAYA ÇIKACAK
Yeni dönemde; Cryptolocker tarzında şifreleyici fidye yazılımları, java üzerindeki zayıflıklar, daha karmaşık botnetler; 64 bit tehditler gibi tehditlerle karşılaşılmaya devam edileceği ifade edilerek, “Ancak yeni bir tehdit alanı olarak geleneksel olmayan akıllı arabalar, oyun konsolları, akıllı televizyonlar gibi bilgisayar sistemli ve internet erişimli teknolojiler gündeme gelecek. Yeni nesil dijital platformlar üzerinden çalışan aydınlatma sistemleri, buzdolapları, IP kameralar, binalar, otomobiller, smart TV’ler ve google glass gibi mobil cihazlar, siber suçluların yeni hedefleri haline gelecek.” denildi.
CİHAN

Yorumlar