'17 Aralık’tan sonra medyaya olan güven sarsıldı'

Medya Etik Konseyi Başkanı Halit Esendir, siyasilerin tahrik edici ve kışkırtıcı konuşmalarının manşetlere taşınarak toplumun provokasyonlara açık hale getirilmemesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'17 Aralık’tan sonra medyaya olan güven sarsıldı'

Medya Etik Konseyi Başkanı Halit Esendir, siyasilerin tahrik edici ve kışkırtıcı konuşmalarının manşetlere taşınarak toplumun provokasyonlara açık hale getirilmemesi gerektiğini söyledi. Esendir, “17 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrasında ortaya çıkan yanlı ve iftira içeren karşılıklı yayınlar sebebiyle medyaya olan güvenin toplumda ciddi sarsıntı geçirdiğini unutmamalıyız.” dedi.

Rüşvet ve yolsuzluk operasyonun başladığı 17 Aralık’tan bugüne kadar gelinen süreci değerlendiren Medya Etik Konseyi Başkanı Esendir, yaptığı yazılı açıklamada, “Yaşadığımız olağanüstü şartlar sebebiyle, gazete, TV, dergi, radyo, haber ajansı, internet ve sosyal medyayı kullanan gazeteciler dahil olmak üzere, tüm medyada, basın meslek ve etik ilkelerine uymayan hakaret ve iftira içeren haber, yorum, köşe yazıları, açık oturumlar ve röportajlar yayınlanmıştır. Yine yargının yaptığı soruşturmalarda gizliliği ihlal edecek tarzda ve soruşturmalar tamamlanmadan, atlatma haberlerin yazılması, haberlerde soruşturma safhasında masumiyet karinesi gözetilmeden sanıklar hakkında suçlayıcı ifadelere yer verilmesi, basın meslek ve etik ilkelerine kesinlikle aykırıdır.” ifadelerini kullandı.

Basın mensupları ve medyanın kendisini yargı yerine koymasının meslek etiği açısından kabul edilemez olduğunu belirten Esendir, şöyle devam etti: “Açıklama ve demeçlerin, hakaret ve iftiralar içeren beyanların bazı basın yayın organlarında aşırı taraflı olarak verilmesi de gazetecilik meslek ilkeleri ve etiği ile bağdaşmamaktadır. Medyanın olayları halka duyurma görevi sırasında, birbirini itham eden, iftiralar yapan, basın meslek ve etik ilkelere uymayan tek taraflı ve suçlayıcı haberler yapması, etik ilkeleri hiçe sayması kabul edilemez. Özellikle gazete manşetlerinde ve köşe yazarlarında duyumlara dayalı, suçlayıcı, iftira ve hakaret içeren yazı ve yorumlarda bulunulması meslek itibarını zedelemektedir. Toplum nezdinde medya ve yazarlara karşı güven kaybına sebebiyet vermektedir. 17 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrasında ortaya çıkan yanlı ve iftira içeren karşılıklı yayınlar sebebiyle, medyaya olan güvenin toplumda ciddi sarsıntı geçirdiğini unutmamalıyız.”

Yazılan haber ve yorumlarda sağduyuya davet eden Esendir, şunları söyledi: “Siyasilerin seçim öncesi yaptığı toplumu tahrik edici ve kışkırtıcı konuşmalar, medya tarafından TV haberlerine, gazetelere, manşet ve sürmanşetlere taşınarak toplum provokasyonlara açık hale getirmemelidir. Provokatif konuşmalar yapanları uyarıcı yorum ve yazılara ihtiyacın olduğu hassas bir dönemden geçtiğimizi unutmamalıyız.”
CİHAN

Yorumlar