16 köyün arazisine can suyu verecek olan Sakalıkesik yıl içinde hizmete girecek

Tamamlandığında 11 bin hektar alanda sulu tarım yapılacak olan Sakalıkesik Ovası Sulama Projesi'nin tamamlanma aşamasına geldiği ve yıl içerisinde hizmete gireceği bildirildi.Erzurum tarımı önemli bir sulama sistemine kavuşuyor. Erzurum'un...

Google Haberlere Abone ol
16 köyün arazisine can suyu verecek olan Sakalıkesik yıl içinde hizmete girecek

Tamamlandığında 11 bin hektar alanda sulu tarım yapılacak olan Sakalıkesik Ovası Sulama Projesi'nin tamamlanma aşamasına geldiği ve yıl içerisinde hizmete gireceği bildirildi.

Erzurum tarımı önemli bir sulama sistemine kavuşuyor. Erzurum'un güneybatı bölgesindeki Çat güzergahındaki 16 köyü kapsayan Sakalıkesik Sulama Projesi'nde mutlu sona gelindi. DSİ Erzurum 8. Bölge Müdürü Sebahattin Çapkınoğlu, söz konusu projeyle birlikte Erzurum'da ilk defa borulu sistem sulamaya geçileceğini ifade etti.

Sebahattin Çapkınoğlu, Palandöken Projesi'nin, bünyesinde il merkezinin güney batısındaki toplam 11 bin hektar alanda tarım arazisini kapsadığını ifade etti. Sakalıkesik Projesi'nin su kaynağının, Erzurum-Bingöl kara yolunun 46’ncı kilometresinde bulunan Palandöken Barajı olduğunu belirten Çapkınoğlu, "2009 yılında ihalesi yapılıp, 2011 yılında yapımına başlanan Sakalıkesik Ovası Sulama Projesi tamamlanmak üzere. Yıl içerisinde söz konusu proje bölge çiftçimizin hizmetine sunulacak. Erzurum'da ilk defa basınçlı boru sistemiyle tarım arazileri sulanacak. Evimizin musluğundan su nasıl akıyorsa, tarım alanlarına da aynı basınçta su verilecek. Proje kapsamında su parsellere bölünmüş, 8-10 ve 15 hektar alanlara verilecek. 60 milyon lira tutarındaki projemiz bölge çiftçimize hayırlı olsun." dedi.

DSİ Bölge Müdürü Çapkınoğlu, Sakalıkesik sulamasından, Sakalıkesik Ovası’nda bulunan Erzurum Merkez Aziziye ve Palandöken ilçelerine bağlı Ömertepe, Tınazlı, Yarımca, Adaçay, Ağören, Söğütlü, Sakalıkesik, Özbek, Dereboğazı, Güzelyurt, Kümbet, Taşlıgüney, Börekli, Tepeköy, Tuzcu ve Yağmurcuk köylerinin yararlanacağına dikkat çekti. Projenin, planlanan tarihten bir yıl sonraya sarktığını, bunun ise yüklenici firmanın içinde bulunduğu ekonomik olumsuzluğa bağlayan Bölge Müdürü, "Proje, belirlenen tarihte hizmete girecekti. Ancak, yüklenici firmanın içinde bulunduğu ekonomik darboğaz nedeniyle bazı teknik aksamalar oldu. Problem giderildi. Bölge çiftçimizin verimli topraklarına can olacak Palandöken Barajı'nın suyunu yakında bu güzel ve bereketli topraklara boru sistemiyle akıtacağız. Borulu olarak imal edilen şebekeden yağmurlama modeli sulama yapılarak, topoğrafik yönden düzgün olmayan tarım alanlarının tesviyeye gerek kalmadan sulanabilme imkanı sağlanmış olacak. Salma sulama yapıldığı zaman oluşan toprak kayıplarının da önüne geçilmiştir. Kanalet ve kapalı borulu sistemlerde sulama yapmak için açılan tarla içi hendeklere gerek kalmadığından, ekilen alan miktarında artış sağlanmış ve sulama işçiliği de azaltılmıştır. Ticari gübreler bu tür sulama suyuyla sadece bitki kök bölgesine verilerek gübre ve işçilikten de tasarruf sağlanacak.

Projenin, bölge ve yurt ekonomisine olumlu katkılarının yanı sıra yöredeki ziraat ve hayvancılığın da büyük ölçüde gelişmesine katkıda bulunacaktır." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar