148 yıl aradan sonra Ümit Burnu'nu geçen donanma gözyaşlarıyla karşılandı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın organizasyonuyla, 148 yıl sonra Ümit Burnu'nu geçen ilk Türk donanması Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, Gölcük'te gözyaşlarıyla karşılandı. 1866'ta Osmanlı Donanması 2 korvet gemisiyle Ümit Burnu'nu geçmişti....

Google Haberlere Abone ol
148 yıl aradan sonra Ümit Burnu'nu geçen donanma gözyaşlarıyla karşılandı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın organizasyonuyla, 148 yıl sonra Ümit Burnu'nu geçen ilk Türk donanması Barbaros Türk Deniz Görev Grubu, Gölcük'te gözyaşlarıyla karşılandı. 1866'ta Osmanlı Donanması 2 korvet gemisiyle Ümit Burnu'nu geçmişti. İlk milli gemi Heybeliada, Oruç Reis, Gediz ve Kudret Güngör Lojistik gemilerinden oluşan Türk donanması, 17 Mart-27 Haziran tarihleri arasında 27 Afrika ülkesini ziyaret etti. Ziyaret esnasında NATO ile ortak tatbikatlara katılan Türk Donanması, Afrika'daki yardım faaliyetlerine destek verdi. Donanma toplam 30 bin km yol kat etti. Görevini tamamlayan Barbaros Türk deniz Görev Grubu, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı'na döndü. Donanmayı karşılamak için düzenlenen törene, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Vali Ercan Topaca, 17. Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Salim Dervişoğlu, Emekli Koramiral Alev Gümüşoğlu, Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, askerler ve aileler katıldı. Barbaros Türk Deniz Görev Grubu Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'na görevi başarıyla tamamlama tekmili verdi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, yaptığı konuşmada, "102 gün önce 17 Mart 2014 tarihinde gözlerimizde yaş, kalplerimizde heyecan ve gururla uğurladığımız Barbaros Türk Deniz Görev Grubu'nu bugün yine aynı gurur ve heyecanla karşılıyor ve kendilerine duyduğumuz güveni fazlasıyla hak ettiklerini bir kere daha ispatlayan personelime yürekten hoş geldiniz diyorum." dedi. Bostanoğlu, görev grubunun başarısına değinerek, şunları kaydetti: "2 fırkateyn bir korvet bir lojistik destek gemisiyle 3 helikopterden teşkil eden ve 820 personelin görev yaptığı Barbaros Türk Deniz Görev Grubu sadece ziyaret edilen Afrika ülkelerindeki insanların değil, tüm milletimiz gönül limanına demir atmıştır. Türk denizcilerinin yüz yıllar önce sancak dalgalandırdığı sularda icra edilen Afrika seyrini büyük bir başarıyla tamamlamıştır." dedi.

Aileler de tören alanında, Barbaros Deniz Görev Grubu'ndaki asker yakınlarını bekledi. Eşi ikmal astsubay Hüseyin Uzunçakmak'ı bekleyen Asuman Uzunçakmak, "Tabi bizim için biraz zor geçti ama eşimle ve mesleğiyle gurur duyuyorum. Bugün çok mutluyum çok gururlu ve onurluyum."diye konuştu. Radar astsubay Ümit Tapsız'ı bekleyen Özlem Tapsız da heyecanla beklediğini ve törene yeğeniyle geldiğini anlattı. Oğlu kıdemli uzman çavuş Halil Düzçam'ı bekleyen Binnaz Düzçam ise hıçkıra hıçkıra ağlamak istediğini belirterek,"Oğlumu çok seviyorum. Sağ selamet geldi." ifadelerini kullandı.Tören sonunda aileler görevi tamamlayan askerlerine koştu. Duygusal anların yaşandığı kavuşma anında aileler gözyaşlarına hakim olamadı.

Elektronik Kıdemli Çavuş Habil Şen annesine sarılırken gözyaşlarını tutamadı. Şen, "Şuan ki mutluluk tarif edilemez. Bu kutsal görevi başarıyla tamamlayarak annem ve aileme kavuştuğum için çok mutluyum. Bir denizcinin en mutlu anlarına tanık olmaktasınız."diye konuştu. Anne Nazmiye Şen diye "Zor günler geçirdik çok mutluyuz. Duygularımı paylaşamıyorum. Oğlumla çok mutluyum. "diyerek duygularını dile getirdi. Elektrik uzman çavuş Ömer Akay da mutluluğunu dile getirdi. Akay, "Tarihi seyri bitirdiğimiz için mutluyuz. 148 yıl aradan sonra bu seyri yapmak ve sonra ailemize kavuştuğumuz için çok mutluyuz. Emeğe geçenlere teşekkür ediyoruz." dedi. Eşi Fatma Akay da çok mutlu olduğunu dile getirdi.

CİHAN

Yorumlar