12 Eylül mağdurları: Ceza sembolik olarak güzel ama hakkımızı helal etmiyoruz

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 12 Eylül'ün mimarları Kenan Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'yı 'müebbet hapis' cezasına çarptırması, darbenin mağduru davacıları sevindirdi. Darbe mağduru Yusuf...

Google Haberlere Abone ol
12 Eylül mağdurları: Ceza sembolik olarak güzel ama hakkımızı helal etmiyoruz

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 12 Eylül'ün mimarları Kenan Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'yı 'müebbet hapis' cezasına çarptırması, darbenin mağduru davacıları sevindirdi. Darbe mağduru Yusuf Ziya Akdoğan, "Bunlar cezaevinde yatmayacak olsa da sembolik olması açısından önemli. Ama asıl onlar için verilecek ceza öbür dünyada, ahirette verilecek cezadır. Onlara hakkımızı helal etmiyoruz. Ahirette iki elimiz iki yakalarında olacaktır." dedi.

12 Eylül davasına müdahil olan İzmir Çiğli eski Ülkü Ocakları Başkanı ve Türkeş döneminde MHP Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yapan Ferit Başda, karar için' Hayatımda aldığım en güzel, sevindirici haberlerden biri." dedi. Genç yaşta cezaevinde yatan, askerlik sonrası ailesini görmesine izin verilmeyerek tekrar cezaevine götürüldüğü için yeni doğan çocuğunu ancak 4 yaşında görebilen Başda, " Çok şükür bu günleri de gördük. Adalet yerini buldu. Bu gün bizim için çok anlamlı bir gün." diye konuştu.

O süreçte bir sürü mahzun insanın mağdur ve istikbalinden edildiğini kaydeden Başda, bu şahısların tarihe general, genelkurmay başkanı yerine 'kötü, darbeci' şahsiyetler olarak geçecek olmasının vicdanlarını biraz olsun rahatlattığını vurgulayarak, şöyle dedi: "Artık herkes şunu çok iyi anlamalı. Bazı kişilerin birilerinin üzerine çökerek yönetmeye, diktatörlerinde bu işten bundan böyle nemalanamayacağını, prim yapamayacaklarını bilmeli. Çok arkadaşımızı kaybettik. Kimi sakat kaldı, kimi hayatını kaybetti, kimi geleceğini kaybetti. Gidenler artık geri gelmez ama bu vicdanlarımızı biraz olsun rahatlattı."

1980 yılında silahlı saldırı, adam öldürme iddiasıyla gözaltına alınarak askeri mahkemede hâkim karşısına çıkarılıp idamla yargılanan ve suçsuz olduğunu anlatamadan 36 yıl hapis cezasına çarptırılan Yusuf Ziya Akdoğan'da Evren ve Şahinkaya hakkında verilen kararı sembolik olsa da yerinde bulduğunu kaydetti. 5 yıl Eskişehir Askeri Cezaevi'nde, 2 yıl Mamak, 2 senesi Ulucanlar ve Nazilli Cezaevi'nde olmak üzere toplam 10 yıl hapis yatan Akdoğan, Darbe girişimlerine ve darbecilere karşı verilebilecek en güzel cezadır. Bunlar cezaevinde yatmayacak olsa da sembolik olması açısından önemli. Ama asıl onlar için verilecek ceza öbür dünya da, ahirette verilecek cezadır." ifadesini kulandı.

Evren ve Şahinkaya'ya ceza verilse de iki ellerinin ahirette yakalarında olacağını anlatan Akdoğan, "Onlarca kardeşimiz vefat etti bunlar yüzünden, sakat kaldı. Gençleri birbirlerine kırdırdılar. Onlara hakkımızı helal etmiyoruz. Ahirette iki elimiz iki yakalarında olacaktır." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar