12 Eylül duruşmasında tartışma çıktı

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandıkları davanın görülmesine devam edildi. Mahkeme başkanının...

Google Haberlere Abone ol
12 Eylül duruşmasında tartışma çıktı

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandıkları davanın görülmesine devam edildi. Mahkeme başkanının duruşma bitmeden savcının esas hakkında mütalaa vermediği için duruşmayı erteleyeceğini söylemesi üzerine duruşma salonunda tartışma çıktı.

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya sanık avukatları, müdahil avukatları, müdahiller ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu. Duruşmaya sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya ise telekonferans yöntemi ile katılıyor. Mahkeme heyeti avukatların isteği üzerine duruşmaya katılan müdahil ve izleyicilerin duruşma salonundan fotoğraf çekmesine izin verdi. Ayrıca mahkemeye katılan vatandaşlar yakınlarının fotoğraflarını havaya kaldırdı.

12. Ağır Ceza Mahkemesi savcısının esas hakkında mütalaasını verdiğini hatırlatan mahkeme başkanı, davanın bulunduğu aşama için 10. Ağır Ceza Mahkemesi savcısından mütalaasını istedi. Savcı, davanın asıl savcısının izinli bulunduğundan dosyanın kapsamı ve hacmi de dikkate alınarak esas hakkında mütalaa için dosyanın tarafına gönderilmesini istedi. Mahkeme başkanı da duruşmanın asıl savcısının üç gün izin aldığını ve mahkeme heyeti tarafından savcıya esas hakkında mütalaa için söz vermeye karar verdiklerini söyledi. Daha önce mütalaasını veren 12. Ağır Ceza Mahkeme savcısı ise sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmalarını talep etmişti.

Müdahil avukatları da daha önce esas hakkında mütalaanın verildiğini ve davanın daha fazla uzamaması için savcının önceki mütalaaya katılmasını istedi. Müdahil avukatları ayrıca sanıkların duruşma salonuna getirilmesini istedi. Kenan Evren’in avukatı sanığının sağlığı nedeni ile duruşmaya ara verilmesini talep etti. Mahkeme, Evren’in sağlık durumu nedeni ile telekonferans yöntemine 10 dakika ara verdi. Duruşmanın devam etmesine karar veren mahkeme, sanıkların huzura getirilmesi talebini ise reddetti.

Cemil Kırnayır’ın abisi Mikail Kırbayır izin alarak, “Annem bu davanın sonunu göremedi ama ben görmek istiyorum. Dava hemen sonuçlansın.” dedi.

Evren ve Şahinkaya’nın avukatı da mevcut Cumhuriyet savcısının görüşünün alınması ve davadaki eksikliklerin tamamlandıktan sonra savunma yapacağını söyledi.

Mahkeme başkanı, sanık Evren’e ve yanında bulunan avukatına duruşma bitmeden savcının esas hakkında mütalaa vermediği için duruşmayı erteleyeceğini söylemesi üzerine duruşma salonunda tartışma yaşandı. Davaya müdahil olarak katılanlar ve müdahil yakınları duruşma salonunda slogan atmaya başladı. Mahkeme başkanı bunun üzerine “Bizim uzatma niyetimiz yoktur. O gün büyük ihtimalle dosya karara çıkacak. Adaleti göreceksiniz.” sözlerini kullandı. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

Davanın görüldüğü, 21 Şubat’ta sanık avukatlarının esas hakkında savunmalarını yapması bekleniyordu ancak 6352 sayılı yasanın geçici 2. maddesince görevine devam eden ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasını içeren kanun teklifinin Meclis'ten geçmesi ve cumhurbaşkanın veto etme ihtimaline dayanarak mahkeme, duruşmayı 12 Mart’a ertelemişti. ÖYM’lerin kaldırılmasından sonra 12 Mart’ta duruşmayı yapamayan mahkeme, davayı çekilen kura sonucu Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne devretmişti. CİHAN

Yorumlar