1 Mayıs gözaltılarından 80'i adliyeye getirildi

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlaması için Taksim Meydanı'na gitmek isteyenlerin gözaltına alınmasına ilişkin bir grup sivil toplum kuruluşu İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Gözaltına alınmaların ve gözaltı süresinin...

Google Haberlere Abone ol
1 Mayıs gözaltılarından 80'i adliyeye getirildi

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlaması için Taksim Meydanı'na gitmek isteyenlerin gözaltına alınmasına ilişkin bir grup sivil toplum kuruluşu İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Gözaltına alınmaların ve gözaltı süresinin hukuksuz olduğunu söyleyen grup adına yapılan basın açıklamasında, gözaltındaki 171 kişinin serbest bırakılması istendi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, gösterilerde gözaltına alınanların tamamının serbest bırakıldığını ancak bunun istisnasının İstanbul olduğunu söyledi. Olaylar nedeniyle gözaltına alınanlardan 80'inin adliye getirildiği belirtildi.

İstanbul Adliyesi önünde toplanan ve aralarında TMMOB, DİSK, TTB, KESK gibi kuruluşların üyelerinin de bulunduğu grup, basın açıklaması yaptı. Ortak basın açıklamasını DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Önder Atay okudu. Atay, iktidarın daha önce Gezi olaylarında olduğu gibi demokratik hakları yasaklayarak halkın bayramı olan 1 Mayıs'ı yasakladığını söyledi. Atay, "İstanbul'u 39 bin polis, 50 TOMA ile abluka altına almış, insanların, toplanma, ulaşım özgürlüğünü elinden almış ve hatta yaşam hakkına kast ederek 274 kişiyi gözaltına almıştır. Dünyada Moskova'dan Newyork'a kadar yüz binlerce işçi, insanca bir yaşam için meydanlardaydı. Afganistan'da Kabil'de 20 yıllık bir yasaktan sonra ilk kez 1 Mayıs kutlandı. Dünyada sadece Kamboçya ve Türkiye'de polis halka saldırdı." dedi.

AKIL DIŞI DAVRANDILAR

Anma nedeniyle en az 274 kişiden 171'inin hukuk işlevsizleştirilerek gözaltında tutulduğunu, sayısı belli olmayacak kadar insanın olaylarda yaralandığını belirten Atay, "Biz akıl dedik ancak onlar Taksim'e çıkan yollar kilitlenir diye tüm İstanbul trafiğini felç edecek, halkın seyahat hakkını engelleyecek, adeta fiili bir sıkıyönetim ilan edecek kadar akıl dışı davrandılar." şeklinde konuştu. Atay ayrıca, "Koca bir şehrin merkezini saatlerce kapatan kolluk güçleri, gözaltına alınanları adli makamların önüne getirmemek için anlamsız gerekçeler öne sürmektedirler." dedi.

BU YENİ REJİMİN ADI TOTALİTER REJİMDİR

Basın açıklamasına İstanbul Barosu adına katılan kurul üyesi Avukat Hasan Kılıç ise "Baskı rejiminin hüküm sürdüğü bir ülkede yaşadığımızı hep beraber kabul etmeliyiz. Şehrin, meydanın heryerini barikatlarla donatan bu yeni rejim yeni bir hukuk sistemi de oluşturmaya başladı. Hukukçulara, hakimlere, savcılara seslenmek istiyorum, cesur olun. Kimseden korkmayın, güçlüye karşı, güçsüzün hukukunu uygulayın. Güçsüzün hakkının hukukunun yanında olun. Hiç bir şey insanları günlerce gözaltında tutmanın gerekçesi olamaz." ifadesini kullandı. İnsanların günlerdir haksız ve hukuksuz şekilde gözaltında tutulduklarını belirten Kılıç, "Türkiye'de bu yeni rejimde hiç kimse buna karşı tek bir ses dahi ortaya koymuyor, kılını dahi kıpırdatmıyor. Bu yeni rejimin adı totaliter rejimdir, bunu artık kabul etmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

Konuşmalar sırasında grup üyeleri, 'Bu daha başlangıç, mücadeleye devam' şeklinde slogan attı. Bazı grup üyeleri de üzerinde 'Adalet duvar arasında değil sokakta, adaletin sarayı mı olur la' yazılı pankartlar açtı.

HEPSİ ADLİYEYE GELEN KADAR BURADAYIZ

Açıklama yapanlardan biri de CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'dı. Gözaltında bulunan kişilere destek vermek için adliyede sabahladıklarını belirten Tanal, gözaltı sürelerinin keyfi olarak uzatıldığını, alınan iki gözaltı süresi arasında kalan sürede gözaltıların rehin tutulduğunu söyledi. Bunun güvenlik kameraları, hakim savcıların adliyeye giriş saatleri itibariyle belli olduğunu hatırlatan Tanal, "Gözaltındakilerin adliyeye getirilinceye ve ifadeleri alınıncaya kadar buraya terk etmeyeceğiz. Türkiye'de 1 Mayıs nedeniyle gözaltına alınların tamamı bırakıldı, istisnası İstanbul'dur. AİHM ve anayasa gereği verilen haklarla Türkiye, AİHM'de Taksim yasağı nedeniyle mahkum edildi. Mahkeme kararları yasama, yürütme, yargı hepsini bağlar. Ancak bununla kendisini bağlamayan otoriter, dikta bir rejim söz konusudur. Bu otoriter ve dikta rejim halkın gücüyle yıkılacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Avukatlardan alınan bilgiye göre 1 Mayıs olayları kapsamında gözaltına alınanlardan yaklaşık 80'inin adliyeye sevk edildiği, geri kalanların da tamamının gün içinde adliyede olmalarının beklendiği belirtildi.

CİHAN

Yorumlar