1 Mayıs davasında ilk duruşmada 7 sanık için beraat çıktı

Bursa’da 1 Mayıs 2013’te gerçekleştirilen etkinlikte ‘Kürtçe marş söyleyen, terör örgütü PKK lehine ve devlet büyükleri aleyhine’ slogan atanları uyarmadıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan mitingin 7 kişilik tertip komitesi üyeleri hakkında beraat.

Google Haberlere Abone ol
1 Mayıs davasında ilk duruşmada 7 sanık için beraat çıktı

Bursa’da 1 Mayıs 2013’te gerçekleştirilen etkinlikte ‘Kürtçe marş söyleyen, terör örgütü PKK lehine ve devlet büyükleri aleyhine’ slogan atanları uyarmadıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan mitingin 7 kişilik tertip komitesi üyeleri hakkında beraat kararı çıktı.

Bursa'da 1 Mayıs 2013'te düzenlenen İşçi Bayramı'nda hükümet aleyhine ve terör örgütü PKK lehine slogan atıldı. Bu kişileri uyarmadıkları öne sürülen tertip komitesi üyeleri KESK Bursa Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Özaydın, DİSK Güney Marmara Bölge Temsilcisi Ayhan Ekinci, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fikri Düşünceli, Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Emrullah Aksoy, KESK’e bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Başkanı Ergin Uygun, Büro-Sen Başkanı Sürmeli Selçuk Söğüt, Yapı Yol-Sen Başkan Yardımcısı Şenel Pehlivan; ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet’ iddiasıyla 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle Bursa 7. Sulh Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.

Mahkemede savunma yapan Hasan Özaydın, "Bizim komite olarak birçok görevimiz var. Koskoca miting alanında yaşanan her şeyi görmemiz mümkün değil. Polisler olaylarla ilgili çekim yapmışlar, fakat herhangi bir müdahalede bulunmamışlar. Üstelik komite üyeleri olarak aramızda Kürtçe bilen kimse de yok. Ayrıca yıllardır düzenlenen mitinglerin hiçbirisinde çöp bidonu bile devrilmemiştir." ifadelerini kullandı. Diğer sanıklar da Özaydın’ın savunmasına katıldıklarını belirterek, tertip komitesi olarak miting alanındaki bütün olaylara vakıf olmalarının mümkün olamayacağını öne sürdü. Sanıkların beraat taleplerini değerlendirmeye alan mahkeme 7 sanığın kasıt yokluğundan beraatlarına karar verdi.

Adliye önünde açıklama yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Bursa Şube Başkanı ve KESK Bursa Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Özaydın, 1 Mayıs’ın işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olduğunu belirterek, "Sadece ülkemizde değil, dünyada da 1 Mayıs her kentte coşkuyla kutlanmaktadır. Ülkemizde 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM’de kabul edilen yasayla tatil ilan edilmiştir. 1 Mayıs 2013’teki Bursa mitingimiz olaysız şekilde sona ermiştir. Miting kortejinde toplanma sırasında Kürtçe müzik eşliğinde halay çekildiği ve tertip komitesinin buna müdahale etmediği iddiasıyla dava açılmıştır." dedi.

"DİYARBAKIR’DA ŞİVAN PERVER İLE BAŞBAKAN MİTİNG YAPIYOR, AMA BİZ KÜRTÇE MÜZİKLE SUÇLU OLUYORUZ, ABSÜRT BİR DAVA"

Hasan Özaydın, mitingle alakalı emniyet güçleri tarafından kendilerine herhangi bir olumsuz olayın iletilmediğini hatırlattı. Özaydın şunları kaydetti: "Miting kortejinde toplanmak sırasında Kürtçe müzik çalma ve halay çekme suçunun işlendiği ve tertip komitesinin de buna duyarsız kaldığı iddiasıyla benim de aralarında bulunduğum 7 arkadaşım hakkında dava açıldı. Görüntülere göre; cep telefonundan megafonla müzik çalındığı ve halay çekildiği görülüyor. 7 sanık hakkında 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istenmektedir. Halay çekilen Kürtçe parçanın örgüt propagandası ve bizim de bunu görmediğimiz duymadığımız söylenmektedir. Diyarbakır’da Şivan Perver’le Başbakan Erdoğan ve Barzani ortak miting düzenlediği, Kürtçe müzik çalındığı, halay çekildiği ortamda böyle bir davanın açılmasını Aziz Nesinlik bir durum olarak değerlendiriyoruz. Tüm yurttaşlar eşitse; insanların diline, kimliğine saygı gösterilmek diye düşünüyorum. Bu davayı ‘Absürt dava’ olarak görüyorum ve hiç de doğru bulmuyoruz. Bizim yaptığımız eyleme saldırı olarak görüyoruz. Örgütlü kurumlarımıza saldırı diye düşünüyoruz. İnsanların diline, kimliğine folkloruna saldırı olarak görüyoruz." CİHAN

Yorumlar