Yasin Börü davasında beşinci duruşma

Diyarbakır'da, 6-7 Ekim olaylarında PKK’lilerce katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının katil zanlılarının yargılandığı davanın 5'inci duruşması başladı.

Google Haberlere Abone ol
Yasin Börü davasında beşinci duruşma

Diyarbakır'da 6-7 Ekim 2014'te PKK'liler tarafından Yasin Börü, Hüseyin Dakak, Riyad Güneş ve Hasan Gökgöz'ün canavarca hisle katledilmelerine ilişkin 17'si tutuklu 34 sanığın yargılandığı davanın beşinci duruşması Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı.

Güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilen davanın 5’üncü duruşması, saat 10.30’da Ankara Adliyesi’nde kapalı usul görülmeye başlandı. Duruşmaya mağdur yakınları ile çok sayıda avukatın yanı sıra siyasi parti yetkilileri, STK temsilcileri ve Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşlar katıldı.

Yasin Börü, Hüseyin Dakak, Riyad Güneş ve Hasan Gökgöz'ün aileleri ile olaydan yaralı olarak kurtulan Yusuf Er’in babası da duruşmaya katıldı.

Duruşmaya Türkiye'nin birçok ilinden yoğun katılımın olduğu gözlendi. Dava geçen duruşmada sanıklardan birinin gerginlik çıkarması nedeniyle kapalı izleyicilere kapalı görülüyor.

Duruşma başlamadan önce İLKHA’ya açıklamalarda bulunan dava avukatlarından Şaban Dalgın, mahkemenin duruşmayı kapalı olarak görmesine tepki gösterdi.

"BU İŞİN ARTIK GİZLENECEK BİR TARAFI KALMAMIŞTIR"

Dalgın, “Duruşma kapalı oturumla yapılacak. Bu kadar Türkiye gündemine girmiş ve bütün halkın ne yapılıp, ne edildiğini bilmek istediği bir zamanda kapalı oturum haksız bir karardır. Geçen ara kararda verilen karar, halkın mahkemenin gidişatını öğrenme hakkını gasp etmektedir. Bunun kaldırılması lazım. Çünkü bu işin artık gizlenecek bir tarafı kalmamıştır. Bu vahşet olayı bütün Türkiye tarafından izlendiği için mahkemenin bu kapalı oturum kararını kaldırmasını bekliyoruz.” dedi.

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Erdal Elibüyük de davanın kapalı oturumda görülmesinin toplumun adalete olan güvenini zedeleyeceğini belirtti.

“Duruşmanın kapalı bir şekilde yapılması, yargıya olan güvensizliğinin daha artıracaktır”

6-8 Ekim olaylarında kitlelerin sokağa çağırılması neticesinde Yasin Börü ve arkadaşlarının şehit edildiklerini ifade eden HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Erdal Elibüyük, “Önceki mahkemede duruşmanın izleyicilere kapalı olması kararı alınmıştı. Ümit ederiz ki bugün bu duruşmada bu karar tekrar gözden geçirilir ve diğer duruşmalar izleyicilere açık olur. Çünkü toplumda infiale neden olan bir davanın toplumun izlemesine kapalı bir şekilde yargılama yapılması, yargıya olan güvensizliğinin daha artıracağı kanaatindeyim.” diye konuştu.

Azmettiricilerin de yargılanması gerektiğini dile getiren Elibüyük şöyle devam etti: “Bu kitleleri sokaklara dökenlerin yargılanması gerekiyor. Yoksa burada birkaç kişiye verilecek ceza kesinlikle toplumun vicdanındaki bu davayı eksik bırakacaktır. Esas sokaklara çağrı yapan insanların yargılanması ve kamuoyunun vicdanının rahatlatılması gerektiğini düşünüyorum.”

 

Kaynak: İLKHA

Yorumlar