Rıza Sarraf'a zorla getirme kararı

Beykoz Kanlıca'daki yalılarında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırı tadilat yaptırdığı iddiasıyla iş adamı Rıza Sarraf, eşi Ebru Gündeş Sarraf ve bu işleri yaptığı belirlenen Hakkı Süha Gökdemir'in 3'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı

Google Haberlere Abone ol
Rıza Sarraf'a zorla getirme kararı

Kanlıca'daki ikinci derece tarihi eser statüsündeki yalılarında kanuna aykırı tadilat yaptırdıkları gerekçesiyle yargılanan Rıza Sarraf ve eşi Ebru Gündeş ile Hakkı Süha Gökdemir'in 3'er yıl hapis istemiyle yargılandığı dava başladı.

Mahkeme, mazeret bildirmeden duruşmaya gelmediği için Rıza Sarraf hakkında zorla getirme kararı aldı. Ebru Gündeş'i de uyardı: "Bir sonraki celse mazeret bildirmeden gelmemesi halinde zorla getirilecek."

ŞİKAYETÇİLER İKİ CHP'Lİ

Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar Rıza Sarraf ve eşi Ebru Gündeş Sarraf'ın avukatları, sanık Hakkı Süha Gökdemir, şikayetçiler İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi Hüseyin Sağ ve CHP İstanbul İl Sekreteri Hakkı Sağlam katıldı. 

Şikayetçi Hakkı Sağlam, sanıkların İmar Kanunu'na aykırı yapı inşa ettiklerini savunarak, "Suça konu yer, Türkiye'nin ve dünyanın göz bebeği olan İstanbul Boğazı'dır. Burası bize önemli bir miras olarak kalmıştır. Sanıklar, bilerek ve isteyerek bu suçu işlemişlerdir. Tarihi esere zarar vermişlerdir. Bu zararın giderilmesini, sanıkların da cezalandırılmasını istiyoruz" dedi.

NE OLMUŞTU?

 

 

İş adamı Rıza Sarraf, Kanlıca sahilinde üç yalıdan oluşan Mehmet Arif Bey Yalılarından ikisini 2011'de satın almış, 4 parselini kendi, 5 parselini ise eşi Ebru Gündeş Sarraf üzerine kaydettirmişti. Sarraf, Osmanlı döneminde inşa edilen ve 1970'de ikinci derece tarihi eser olarak tescili yapılan yalılarda tadilat çalışması başlatmış ve bu proje, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Boğaziçi İmar Müdürlüğünce onaylanmıştı. Tadilatın 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'na aykırı gerçekleştiği iddialarının bazı basın yayın kuruluşlarınca gündeme getirilmesi üzerine yalılarda inceleme başlatan Boğaziçi İmar Müdürlüğü, 2960 sayılı yasaya aykırılıklar tespit etmiş ve dosyayı, İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na göndermişti. Kurul tarafından yaptırılan incelemede, yalılarda onaylı projede olmayan fazlalıklar bulunduğu, iki yalıyı birbirine birleştiren tünel ve asansörlerin onaylı projede yer almadığı tespit edilmişti. Kurul, her iki yalının onaylı projede görünen eski haline geri getirilmesine ve mülk sahipleri hakkında Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığına Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 9. maddesi uyarınca suç duyurusu yapılmasını kararlaştırmıştı.

Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Rıza Sarraf il eşi Ebru Gündeş Sarraf'ın Beykoz Kanlıca Mahallesi 23 pafta 116 ada 4-5 parselde bulunan yalılarda, yapıya geçiş için bina boyunca asansör yapıldığı, ayrıca bina cephesinde doluluk ve boşluk oranlarının değiştirildiğinin tespit edildiği anlatılıyor.

İddianamede, şüpheliler Rıza Sarraf, eşi Ebru Gündeş Sarraf ve tadilat işlemlerini yaptığı belirlenen Hakkı Süha Gökdemir'in "2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırılık" suçundan 6'şar aydan 3'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Yorumlar