NATO-Rusya görüşmesi sonuçsuz

NATO ile Rusya arasında 2014 yılında askıya alınan ilişkilerin yeniden düzelmesi için bugün Münih'te yapılan görüşmeden bir sonuç çıkmadı

Google Haberlere Abone ol
NATO-Rusya görüşmesi sonuçsuz

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, Münih Güvenlik Konferansı'nda bir araya geldi. Rusya, Ukrayna ve Suriye krizlerinde NATO’nun sert açıklamalarının hedefi olmuştu. İkili, ilişkilerin nasıl geliştirilebileceğini konuşsa da ilerleme sağlanamadı.

NATO-Rusya Konseyi, birlik ile Rusya arasındaki ilişkilerin gelişmesini hedeflese de, Ukrayna krizinin ortaya çıktığı 2014’ten beri konsey hiç toplanmadı. İkilinin görüşmesinde yeni bir takvim belirlenmesi de gündeme geldi ancak tarih belirlenemedi.

İlişkilerdeki son gerilim, Rus uçaklarının Türkiye hava sahasını birkaç kez ihlâl etmesiydi. Rusya, bu bilgiyi yalanlasa da NATO Türkiye’nin yanında yer almıştı. Stoltenberg, Lavrov ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularına “Neden bir toplantı ayarlayamadığımızın nedenlerine girseydim, o zaman bunun gerçekleşmesi daha da zorlaşırdı” yanıtını verdi.

Ukrayna’nın Kırım bölgesini ilhak etmesinin ardından NATO, Rusya’ya karşı doğru sınırlarını güçlendirecek adımlar atıyor. Bu sebeple 2002’de oluşturulan ve NATO Genel Sekreteri’nin liderliğini yürüttüğü NATO-Rusya Konseyi, 2014’ten bu yana bir araya gelmedi.

"RUSYA, SURİYE'DEKİ ÇABALARI YOK SAYIYOR"

NATO Genel Sekreteri, Münih’te bir gün önce yapılan Suriye toplantısında varılan 'saldırıların durdurulması' kararıyla ilgili de aynı gün sabah saatlerinde konuştu. Rusya’yı Suriye’de barışçıl bir çözüme ulaşma çabalarını hiçe saymakla suçlayan Stoltenberg, bombardımanın IŞİD yerine muhalifleri hedef aldığını söyledi:

“Rusya çoğunlukla IŞİD’i değil muhalif grupları hedef aldı. İhtiyacımız olan kalıcı bir ateşkestir, siviller için yardıma ve elbette geçiş süreci üzerinde anlaşmaya ihtiyacımız var.”

Kaynak: Reuters/El Cezire

Yorumlar