Avrupa'dan Rus ve Çin çeliğine karşı önlem

AB, Çin ve Rusya’dan ithal edilecek soğuk haddelenmiş saca antidamping vergisi koydu. Çin’den AB’ye ihraç edilen, dikişsiz çelik boru, kalın levha sac ve sıcak rulo saca yönelik antidamping incelemesi başlatıldı

Google Haberlere Abone ol
Avrupa'dan Rus ve Çin çeliğine karşı önlem

Avrupa Birliği (AB), Çin ve Rusya’dan ithal edilecek soğuk haddelenmiş saca antidamping vergisi koymaya karar verdi.

AB Komisyonu, bugünden itibaren Çin ve Rusya’dan ithal edilecek soğuk haddelenmiş saca yeni antidamping vergisi uygulamaya başlanacağını duyurdu. Böylece AB, soğuk haddelenmiş sac için, Rusya’ya yüzde 13,8 ila 16 arasında, Çin’e ise yüzde 19,8 ila 26,2 oranında ilave vergi uygulayacak.

Ayrıca, AB Komisyonu, Çin’den AB’ye ihraç edilen, dikişsiz çelik boru, kalın levha sac ve sıcak rulo saca yönelik antidamping incelemesi başlatıldığını bildirdi.

AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, çelik sektörüne yönelik alınan kararlarla ilgili, “Adil bir ortamda üretilmemiş ve suni olarak ucuza satılan ithal çelik ürünlerin sanayimizi tehdit etmesine izin veremeyiz. Bu duruma karşı, kurallara uygun bir biçimde elimdeki bütün yetkileri kullanmaya hazırım” dedi.

Avrupa çelik sektörü özellikle ithal çelik ürünlerinin fiyatları ile rekabette çeşitli sıkıntılar yaşıyor. Bugün alınan kararla birlikte AB’nin çelik sektörüne yönelik 37 farklı savunma tedbiri bulunuyor.

ABD KENDİ ŞİRKETLERİ İÇİN AB'Yİ UYARMIŞTI

ABD, Avrupa Birliğini çok uluslu firmalara karşı yürüttüğü vergi incelemelerinde taraflı davranmakla suçladı.

ABD Hazine Bakanı Jack Lew, AB Komisyonuna gönderdiği mektupta, AB’nin özellikle ABD şirketlerine yönelik vergi incelemelerinin uluslararası vergi politikalarında yeni teamül ortaya koyabileceğine dikkati çekerek, bu durumun karşılıklı saygı ve iş birliğine zarar verebileceği uyarısında bulundu.

AB düzenleyicilerinin, orantısız bir biçimde ABD’nin çok uluslu firmalarını kurumlar vergisinden kaçmakla itham ettiğini belirten Lew, AB’den özellikle Apple, McDonald’s, Starbucks, Amazon gibi ABD şirketlerine yönelik incelemeleri durdurmasını talep etti.

ABD, AB’nin adaletsiz bir biçimde, firmalarına yönelik vergi incelemelerine tabi tutulduğu görüşüne sahip. ABD, firmalarının AB’de daha yüksek vergilendirilmesi durumunda, ülkelerinde ödeyecekleri vergilerin azalacağını düşünüyor.

Öte yandan, bazı çok uluslu firmalar faaliyetlerini, düşük kurumlar vergisi uygulayan AB üyesi ülkelerde sürdürerek yüksek vergi ödemekten kaçınıyor.

AB Komisyonu, AB üyesi ülkelerin şirketlere yönelik düşük kurumlar vergisi uygulamalarının bir anlamda kamu yardımı olarak değerlendirilmesi gerektiğini bu durumun da rekabete zara verdiğini iddia ediyor.

Eğer, AB Komisyonu incelemeleri sonucunda bu şirketlerin usulsüz kamu desteği aldığına karar verirse, ABD şirketlerine yönelik milyarlarca avroluk geriye dönük vergi borcu çıkarılması söz konusu olabilir.

Ayrıca, AB Komisyonu, incelemelerde, ABD’li firmalara yönelik bir ayrımcılık yapılmadığını açıklıyor.

 

Yorumlar