Adalardaki sığınmacılar ana karaya taşınıyor

AB ve Türkiye arasındaki anlaşmanın ardından Yunanistan, Ege adalarındaki sığınmacıları ana karaya taşıma işlemlerini hızlandırsa da nakil henüz tamamlanmadı

Google Haberlere Abone ol
Adalardaki sığınmacılar ana karaya taşınıyor

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasında varılan anlaşmanın ardından Yunanistan, Ege adalarına önceden gelen sığınmacıların ana karadaki kamplara taşınması işlemlerini hızlandırdı.

Alınan bilgiye göre, sığınmacılar, yoğun ayak bastıkları Midilli, Sakız, Sisam, İstanköy ve İleryoz adalarından gemilerle ana karaya taşınıyor.

Yunan basını, bugün bin 169 sığınmacının Sakız adasından alındığını, bin 372 sığınmacının da Midilli'den gemilerle ülkenin kuzeyindeki Kavala'ya taşınacağını yazdı.

Dün gece saatlerinde de 600'ün üzerinde sığınmacı ve göçmenin Atina yakınlarındaki Pire Limanı'na getirildiği belirtildi.

Ancak, sığınmacıları taşıma işlemleri henüz tamamlanmadı.

Yunan makamlarından açıklanan resmi verilere göre, yaklaşık 8 bini adalarda olmak üzere ülkede toplam 48 bin 141 sığınmacı bulunuyor. Pire Limanı yolcu terminalleri ve civarında ise 4 bin 500'ün üzerinde sığınmacı geçici olarak konaklıyor.

Anlaşmaya göre, bugünden itibaren Türkiye üzerinden adalara geçiş yapan sığınmacılar, 4 Nisan tarihinden sonra Türkiye'ye geri gönderilebilecek. Bunun karşılığında, geri gönderilen her bir sığınmacı için AB ülkeleri Türkiye'den bir sığınmacı alacak. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için şimdiye kadar varmış olan sığınmacıların adalardan taşınması gerekiyor.

Ayrıca, anlaşma çerçevesinde işlemlerin gözlenebilmesi amacıyla Ege'deki beş Yunan adasında Türk yetkililer de görev alacak, Yunan yetkililer de aynı nedenle Türk kıyılarında bulunabilecek.

AB'ye göre anlaşma kapsamındaki işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için Yunanistan'ın yaklaşık 4 bin uzman ve güvenlik personeline ihtiyacı bulunuyor. Bu ihtiyacın büyük çoğunluğunun Avrupa ülkelerinden karşılanması bekleniyor. Ancak, Yunan yetkililere göre uzmanlar Yunanistan'a halen varmış değil. ​

Yorumlar