AB'li işçiler Çin'e karşı sokağa döküldü

Avrupalı metal işçileri, Çin'e karşı rekabette zayıf kalınması nedeniyle bu ülkeye piyasa ekonomisi statüsü verilememesi için sokaklara döküldü

Google Haberlere Abone ol
AB'li işçiler Çin'e karşı sokağa döküldü

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin metal işçileri, Çin ürünlerini protesto için Brüksel’de bir araya geldi.

Avrupa Çelik Üreticileri Birliği'nin (EUROFER) organize ettiği protesto, AB Meydanı olarak bilinen Schuman’da başladı.

Yürüyüşe katılan yaklaşık 5 bin demir çelik sanayisi çalışanı, AB Komisyonu ve AB Konseyi binaları önünden geçerek 50. Yıl parkına geldi.

Yüksek güvenlik önlemleri altında düzenlenen gösteride, “İş ve adil ticaret istiyoruz”, “Çin dampingi dursun”, “Çin’e piyasa ekonomisi statüsü verilmesin” yazılı flamalar açıldı ve Çin aleyhine çeşitli sloganlar atıldı.

Avrupalı işçiler Çin karşıtı protesto

Avrupa’da çelik sektörü bu yıl sonunda Çin’e tanınması öngörülen piyasa ekonomisi statüsünün engellenmesini istiyor. Çin’e piyasa ekonomisi statüsü tanınması halinde ülkeye karşı uygulanan pek çok ticari savunma mekanizmasının kullanılması engellenmiş oluyor.

Avrupa çelik sektörü Çin’den gelen ucuz çelik ürünlerinden korunmayı talep ediyor. Sektör, Çin’in demir çelik ürünlerine damping yaptığını yani maliyetinin aşağısında bir fiyata piyasalarda sattığını iddia ediyor. Sektör, enerji maliyetlerinin yüksekliğinden şikayet ediyor.

Öte yandan, AB Komisyonu, geçen hafta, Çin ve Rusya’dan ithal edilecek soğuk haddelenmiş saca yeni antidamping vergisi uygulamaya başlanacağını, Çin’den AB’ye ihraç edilen, dikişsiz çelik boru, kalın levha sac ve sıcak rulo saca yönelik antidamping incelemesi başlatıldığını bildirdi.

Yorumlar