Züccaciye ihracatı "güç birliği" ile artacak

- Türkiye'nin 68'inci ihracatçılar birliğinin "Züccaciye ve Endüstriyel Mutfak İhracatçıları Birliği" adı altında kurulması çalışmaları yürütülüyor - ZÜCDER Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan: - "Halihazırda sektörün 4 milyar dolar seviyesinde olan toplam ihracatını 5-6 milyar dolara yükselterek dünya sıralamasında altıncı sıradan dördüncülüğe çıkmak istiyoruz. Birlik sayesinde bu hedefi 5 yılda gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Züccaciye ihracatı "güç birliği" ile artacak

İSTANBUL (AA) - Türkiye'nin züccaciye ve mutfak eşyaları ihracatının artırılması ve sektörün tek bir çatı altında toplanması amacıyla "Züccaciye ve Endüstriyel Mutfak İhracatçıları Birliği" kurulması çalışmalarına başlandı.

Birlik sayesinde sektörün ihracatının beş yılda 4 milyar dolardan 5-6 milyar dolar seviyesine çıkarılması hedefleniyor.

Züccaciyeciler Derneği'nden (ZÜCDER) yapılan açıklamaya göre, pazar büyüklüğü 10 milyar dolara ulaşan mutfak eşyaları sektörü, dünya ihracat sıralamasında son 2 yıldır, 4 milyar dolarlık ihracatla altıncı sırada yer alıyor.

Birliğin kuruluşu için gerekli başvurular yapılırken, gerekli olan 75 firma kriteri de aşıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) ve EVFED'in yönetim kurulu başkanı Ömer Ertuğrul Erdoğan, tencere üreticilerinin başka birlikte, plastik mutfak ürünü üretenlerin başka birlikte, porselen, cam sofra ve mutfak eşyaları üretenlerin ise başka bir birlikte temsil edildiğini aktardı.

Bu şekilde bir sinerji oluşturmanın çok zor olduğunu kaydeden Erdoğan, "Tüm sektörü tek bir çatı altında toplayan yeni birliğin oluşturulması, sorunlara yönelik çözümleri, fuarları, toptan ve perakende satış noktaları bir olan, tamamen aynı sektörde iştigal eden firmaların birlikteliği demek." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, birliğin kurulması için Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne müracaat ettiklerini belirterek, aynı sektörde faaliyet gösteren en az 75 firmanın bir araya gelmesi şartını da 2 katı sayıyla yerine getirdiklerini ifade etti.


- "Dünya çapında daha başarılı olacağız""


Erdoğan, 4-5 birliğin içinde dağınık bir şekilde bulunan sektörün tek bir çatı altında toplanması için bu girişimde bulunduklarını kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Halihazırda sektörün 4 milyar dolar seviyesinde olan toplam ihracatını 5-6 milyar dolara yükselterek dünya sıralamasında altıncı sıradan dördüncülüğe çıkmak istiyoruz. Birlik sayesinde bu hedefi 5 yılda gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Birlik sayesinde ihracatımız artacak. Ama hepsinden önemlisi hedefimiz güç birliğidir. 'Züccaciye ve Endüstriyel Mutfak İhracatçıları Birliği' ismini vereceğimiz bu oluşum, kurulmasının onaylanması halinde bu birlik Türkiye'nin 68'inci ihracatçılar birliği olacak."

Erdoğan, züccaciye sektörünün 2,2 milyar dolarlık dış ticaret fazlasıyla Türkiye'nin dış ticaret fazlası veren ender sektörlerinden olduğunu belirterek, sektörün kilogram başına düşen ihracat değerinin 10 yılda 2,55 dolardan 4 dolara yaklaştığını bildirdi.

Bu yüzden diğer birlikler içerisinde dağınık bir şekilde yer alan sektörün tek bir çatı altında toplanmasının, birlik, beraberlik ve sinerjiyi artıracağını belirten Erdoğan, böylece dünya çapında daha başarılı olacaklarının altını çizdi.

Yorumlar