Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem

Trafik sigortası alma süreçlerinde yeni bir dönem başlıyor. Buna göre SEDDK tarafından hazırlanan Trafik Teklif Platformu üzerinden çok kısa bir sürede poliçe alma imkanı olacak.

Google Haberlere Abone ol
Zorunlu trafik sigortasında yeni dönem

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), trafik sigortası teklif süreçlerinde yaşanan mağduriyetleri gidermek ve sigortalılara daha hızlı hizmet sunmak amacıyla Trafik Teklif Platformu'nu hayata geçiriyor. Yeni sistem, sigortalılara trafik sigortası poliçe tekliflerini 10 dakika gibi kısa bir sürede alma imkanı sağlayacak.

GENELGENİN YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ TARİHİ

SEDDK tarafından yayımlanan genelge 19 Şubat'ta yürürlüğe girecek. Genelge, trafik sigortasındaki arz sorununu çözmeyi ve sigortalıların mağduriyet yaşamasını önlemeyi amaçlıyor.

HASAR MALİYET ENDEKSİ UYGULAMASI BAŞLIYOR

Trafik sigortası prim hesaplamalarında bir yenilik daha geliyor. 2024 yılı Mayıs itibariyle hasar maliyet endeksi uygulaması başlayacak. Uygulama, primlerin hasar maliyetlerine göre belirlenmesini sağlayacak ve tüketiciler için yılın ikinci yarısında avantajlar sunacak.

SİGORTA ŞİRKETLERİ VE ARAÇ SAHİPLERİ İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Yılın ilk yarısında sigorta şirketlerinin rahatlayacağı, sonrasında ise araç sahiplerinin bu uygulamadan karlı çıkacağı öngörülüyor. Noyan Doğan'ın belirttiğine göre, 2024 başında aylık yüzde 2'lik artışlarla sigorta primleri yüzde 10'a kadar çıkacak. Nisan ayı sonunda aylık yüzde 5'lik fiyat artışı sona erecek ve Mayıs ayı itibarıyla trafik sigortası tarihinde ilk defa 'hasar maliyet endeksi' uygulanmaya başlanacak.

TRAFİK SİGORTASI NEDİR VE NE İŞE YARAR?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile zorunlu kılınan trafik sigortası, kaza durumunda karşı tarafın zararlarını karşılamayı amaçlayan bir sigortadır. Araba sigortası olarak da bilinen bu uygulama, kazaya uğrayan tarafın mağduriyet yaşamaması için önceden alınan bir önlem olarak değerlendirilir. Zorunlu mali mesuliyet sigortası olarak da adlandırılan trafik sigortası, her yıl yenilenir ve takip gerektirir.

TRAFİK SİGORTASININ KAPSAMI

Trafik sigortası, kaza sırasında karşı tarafa verilen hasar masraflarını karşılar. Hasar ödemesini belirlenen limitler dahilinde yapar ve bedensel zararlar için de sağlık masraflarını kapsar. Söz konusu sigorta, maddi hasarlar, sakatlıklar, üçüncü şahıs sakatlıkları, vefat ve avukatlık giderleri gibi büyük ölçekli maddi giderleri karşılayabilir.

Yorumlar