Zonguldak'taki FETÖ/PDY davası

- Haklarında ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 15'er yıla kadar hapis cezası istenen 4'ü tutuklu 21 eski akademisyenin yargılanmasına devam edildi - Mahkeme heyeti, 2 sanığın adli kontrol ve yurt dışı yasağıyla tahliyesine karar verdi

Google Haberlere Abone ol
Zonguldak'taki FETÖ/PDY davası

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) kapsamında, Bülent Ecevit Üniversitesi'nde (BEÜ) görevliyken meslekten ihraç edilen 4'ü tutuklu 21 akademisyenin yargılanmasına devam edildi.

Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu 4 sanık bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanamadı. Duruşmada, 7 tutuksuz sanık yer aldı.

Tanıklardan M.B, SEGBİS üzerinden verdiği ifadesinde, BEÜ Tıp Fakültesi'nde 2000-2016 yılları arasında görev yaptığını belirterek, "Sanıkları üniversitede akademisyen olmam nedeniyle tanıyorum. Hepsiyle samimi ilişkiler içerisinde değildim. Benim sanıklarla ilgili görgüye dayalı bilgim yok. Ancak üniversite içerisinde sanıkların FETÖ/PDY sempatisi oldukları ve ilişki içerisinde olabilecekleri yönünde yaygın bir kanı söz konusudur." dedi.

Sanıklar savunmalarında, üzerilerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek, beraat taleplerini yineledi.

Mahkeme heyeti, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ile suç vasfının lehe değişmesi ihtimalini göz önüne alarak, tutuklu sanıklardan İbrahim Fırat Uygur ve Ziyaeddin Aktop'un adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliyesine hükmetti.

Duruşma, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi ve bazı tanıkların dinlenilmesi için 18 Nisan'a ertelendi.

- İddianameden

İddianamede, aralarında eski rektör yardımcısı ve dekanın da bulunduğu meslekten ihraç edilen 21 akademisyen hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçlamalarıyla ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl 6 aydan 15'er yıla kadar kadar hapis cezası talep ediliyor.

Yorumlar