Zona hastalığı nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur?

zona hastalığı , zona hastalığı nedir , zona hastalığı belirtileri , zona hastalığı tedavisi , zona hastalığı bulaşıcı mıdır? İşte zona hastalığı hakkında merak edilen tüm detaylar.

Google Haberlere Abone ol
Zona hastalığı nedir, belirtileri nelerdir, tedavi


Zona Hastalığı, (herpes zoster) virüslerin neden olduğu bir deri hastalığıdır. Halk dilinde 'zona', 'kuşak hastalığı' veya 'gece yanığı' olarak bilinen Herpes Zoster olarak da bilinir. Su çiçeği hastalığı geçiren, yaşlanma, 50 yaş sonrası, genellikle 60 yaş üzeri kişilerde görülmekle birlikte her yaş grubunda ortaya çıkabilir. En çok vücudun göğüs ve sırt bölgesinde, ardından sırayla boyun, yüz, baş, bel ve karın, kalça ve krizle görülür.

Varicella Zoster adıyla bilinen, su çiçeği virüsüne çok benzer bir virüsün neden olduğu "Zona Hastalığı", virüs sinir hücrelerinin köklerinde yerleşmesiyle, ve uygun ortam bulduğunda virüsün aktif olmasıyla meydana gelir. Ancak uzun yıllar hiçbir belirti ve rahatsızlığa yol açmadan sinir köklerinde kalabilmektedir. Vücudun hastalıklara karşı koyma gücünden oluşan azalmalar nedeniyle aktif duruma geçen virüs, bulunduğu yerden ilerleyerek, sinir kökünden sinirlerin dallarına doğru yayıldıktan sonra deriye kadar gelir ve belirtileri ortaya çıkmaya başlar.

 Vücut direncini azaltan nedenler

- Stres (yoğun stres)

- Keder

- Uykusuzluk

- Yorgunluk

- Beslenme bozukluğu ya da uzun ve sağlıksız diyetler

- Kanser ilaçları

- Işın tedavileri

- Kaza ve zehirlenme sonrası

- AIDS

 Zona Hastalığının Belirtileri

- Halsizlik

- Yorgunluk

- Sıtma

- Şiddetli ağrı ve yanma

- Deride renk kaybı ve çöküntü, kızarıklık, kabarcıklar

- Baş ağrısı

- Cildin kabuklanıp dökülmesi

Zona Hastalığının Tanı ve Tedavisi

Derideki belirtilerle birlikte gelen ağrılar nedeniyle genellikle tanı konması kolaydır. Özel durumlarda virüsün saptanması için pahalı yöntemler uygulanır. Kabarcıklardaki sıvıda bulunan bazı hücrelerin mikroskop ile belirlenmesi tanıyı destekler. Zona hastalığı birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Genellikle ağrı kesiciler ve sıvı hastayı rahatlatmak amacıyla kullanılır. Sıvı kabarcıkların hızlı kurumasını sağlar. İlk 72 saat içinde sistemik antiviral ilaçlar kullanılmasıyla ağrı süreci kısalır. Bunun dışında B1 - B6 vitaminleri, antiinflamatuarlar, kaşıntıya karşı antihistaminler, dışarıdan da antiseptik anestezik krem ​​ve solüsyonlar kullanılmaktadır. Gözle ilgili bölgede göz kremleri uygulanır. Nadir görülse de daha önce zona hastalığı geçirmiş, direnci aşırı düşürecek bir durum karşısında yeniden bu hastalığa yakalanma olasılığı yüksektir.

 Zona tedavisinde istirahat önemlidir. Deri döküntüsü için ıslak pansuman ve kurutucu merhemlerden yararlıdır. Vitaminler, ağrı kesiciler ve virüsün çoğalmasını durduran bazı ilaçlar da tedavide kullanılmaktadır. Ağrının inatçı olduğu vakalarda antidepresanlar, sinir yolu gibi yöntemlerden yararlanabilir.

Zona nedir
Zona nedir, nasıl geçer



Zona Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Zona hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle su çiçeği geçirmemiş çocuklara daha kolay bulaşabilir. Vücuta mikrop yoluyla girdiği için vücut direncini zayıf gördüğü kişilere kolayca bulaşabilir.

Yorumlar