Ziraat Portföy Katılım Endeksi gong töreni

- BDDK Başkanı Akben: - "Finansal alandaki ürün çeşitliliğinin bankacılık dışında da genişlemesi, derinliğinin daha da sağlanması gerekiyor. Burada önemli olan konulardan biri de yurt dışı piyasalara da uygun, yurt dışından gelecek yatırımcıların gözü kapalı yatırım yapabileceği şekilde bu tanımlamaların net olarak yapılması, standartların sağlanması ve alanların belirlenmesidir" - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Karadağ: - "Finansal tüketicinin bir şekilde sistem ile buluşmasının sağlanması, tasarruf alanlarının yükselmesi için İslami finans alanındaki ürün çeşitliliğimizin çok ciddi anlamda artırılmasının önemli olduğunu düşünüyorum"

Google Haberlere Abone ol
Ziraat Portföy Katılım Endeksi gong töreni

İSTANBUL (AA) - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, finansal alandaki ürün çeşitliliğinin bankacılık dışında da genişlemesi, derinliğinin daha da sağlanması gerektiğini belirterek, "Burada önemli olan konulardan biri de yurt dışı piyasalara da uygun, yurt dışından gelecek yatırımcıların gözü kapalı yatırım yapabileceği şekilde bu tanımlamaların net olarak yapılması, standartların sağlanması ve alanların belirlenmesidir." dedi.

Borsa İstanbul’da, Ziraat Portföy Katılım Endeksi için düzenlenen gong töreninde, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul’un Kurucusu, Onursal Başkanı ve Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Karslı, Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, Ziraat Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kılıç, Ziraat Portföy Genel Müdürü Hakan Eryılmaz gongu çaldı.

Törende konuşan BDDK Başkanı Akben, finansal ürünlerin çeşitlendirilmesi ve finansal derinliğin sağlanmasının, Türkiye'de hep konuşulan bir konu olduğunu belirterek, bankacılık sektörünün bu yükün büyük bölümünü çektiğini söyledi.

Türkiye'de borsanın derinliği ve bankacılık sektöründeki yurt dışı yatırımlar göz önüne alındığında, Katılım Endeksi gibi endekslerin oluşturulması ve bu alana gelecek yatırımların çok daha önemli ve anlamlı olduğunu ifade eden Akben, şunları kaydetti:

"Katılım sektörümüz, bankacılıktan yüzde 5 gibi bir pay alıyor. 'Bu rakam yüzde 15'lik bir paya nasıl gelir, nasıl bu sektörü büyütebiliriz?' diye arkadaşlarımız bahsetti. Başta da belirttiğim gibi, finansal alandaki ürün çeşitliliğinin bankacılık dışında da genişlemesi, derinliğinin daha da sağlanması gerekiyor. Burada önemli olan konulardan biri de yurt dışı piyasalara da uygun, yurt dışından gelecek yatırımcıların gözü kapalı yatırım yapabileceği şekilde bu tanımlamaların net olarak yapılması, standartların sağlanması ve alanların belirlenmesidir. Arkadaşlarımız 70 senedin, kağıdın bu borsaya girdiğinden bahsetti. Bu 70 adedin çok daha artırılması, portföye girecek kağıt sayısının daha yüksek düzeylerde olması, şirket yöneticilerinin bu portföye girmek için çaba sarf etmesinde büyük fayda var."

Akben, Türkiye gibi nüfus yapısı itibarıyla bakıldığında, İslami ürünlere duyarlılığın çok daha üst düzeyde olduğu bilinen alanlarda, bu tür tanımlamalar ve endekslerin oluşumunun çok büyük yarar sağlayacağını vurgulayarak, "Bu alanda çalışma yapan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah bunun devamı gelir ve bu alanlara da bu endeksin içine girmek için de diğer şirketlerimiz kendi bilançolarını ve kurumlarını gözden geçirir. İnşallah, birçok gong töreninde, birçok endeks açılışında beraber oluruz." dedi.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ ise İslami finansın Borsa İstanbul’un ana gelişme eksenlerinden biri olduğunu belirterek, “Hali hazırda katılım endeksi hesaplamamız çok fazla yok. Borsamız ve sermaye piyasalarımız için inovatif de bir ürün. İnşallah önümüzdeki dönemde bu eksendeki çeşitlilik devam edecek. Bunları, çok farklı ürünleri finansal tüketicilerin ihtiyaçlarına sunabiliyor olmamız lazım. Bu endeksler, sektörün çok farklı yeni ürünler üretebilmesinin çok önemli bir yolu. Ziraat Katılım ve Ziraat Portföy’e böyle bir çalışma yaptıkları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Teknolojik dönüşüm ve iş birliklerinin, yeni ürünler ve eksenler katma anlamında hem Borsa İstanbul'a hem de sektöre güç verdiğini anlatan Karadağ, "İslami finansta temel sıkıntı alanlarımızdan birisi, ürün çeşitliliği. Finansal tüketicinin bir şekilde sistem ile buluşmasının sağlanması, tasarruf alanlarının yükselmesi için İslami finans alanındaki ürün çeşitliliğimizin çok ciddi anlamda artırılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda bizlerin üzerine çok önemli görevler düşüyor. Bugün açılışını yaptığımız çalışma, bu alandaki gerçekten başarılı çalışmalardan birisi. Onun için tüm Ziraat Katılım’a özellikle teşekkür ediyor ve bu çalışmaların devamını bekliyorum” şeklinde konuştu.


- "Ziraat Portföy Katılım Endeksi'nin geleceğinden çok olumluyum"


Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Karslı ise Ziraat Portföy Katılım Endeksi'nin piyasalarla buluşması dolayısıyla çok mutlu ve heyecanlı olduğunu dile getirdi.

Borsanın 30 yılını doldurduğunu ve bu süreçte büyük başarılara imza atıldığını belirten Karslı, "Borsamızın, gelecek yıllarda daha muhteşem ve ihtişamlı bir gelişime sahne olacağından eminim. Ayrıca, Borsamıza bir yenilik getirdiğinden dolayı Ziraat Portföy Katılım Endeksi'nin geleceğinden çok olumluyum. Bu Katılım Endeksini hazırlayan arkadaşlarıma katkılarından dolayı teşekkür ediyor, bütün finans alemine başarılar diliyorum." diye konuştu.

Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Arslan da güçlü bir ekonomi için güçlü bir finans sistemi, güçlü bir finans sistemi için de gelişmiş sermaye piyasalarının olmasının kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, "Bu açıdan baktığımız zaman risk paylaşım esaslarına ve uzun vadeli yatırım perspektifine sahip olan katılım finans sisteminin, dünyadaki ismiyle İslami finans sisteminin ve buna dayalı ürünlerin Türkiye'deki sermaye piyasalarının gelişimine katkılarda bulunacağına inanıyoruz." dedi.

Arslan, katılım bankacılığının hem dünyada hem de Türkiye'de yükselen bir trend olduğuna dikkati çekerek, katılım bankacılığının ve katılım finans sisteminin toplam bankacılık içerisindeki payının yüzde 15'lere gelmesinin hedeflendiğini, bunun iddialı bir hedef olduğunu söyledi.

Ziraat Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kılıç ise bankacılık sektörü içerisinde katılım bankacılığına verilen önemi bildiklerini aktararak, bu kapsamda hem pazardan pay almak hem de katılım bankacılığının büyümesini desteklemek amacıyla bu endeksi piyasalara sunduklarını dile getirdi.

Ziraat Portföy Genel Müdürü Hakan Eryılmaz da Ziraat Portföy Katılım Endeksini piyasa ile buluşturmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, bu endeksin İslami prensiplere uygun olduğunu söyledi.

Ziraat Finans Grubu’nun gücü ve tecrübesiyle yola çıkan Ziraat Portföy'ün Türkiye ekonomisine değer kattığını anlatan Eryılmaz, "Ziraat Portföy’de 2013 yılı sonu itibarıyla başladığımız yapılandırma ile Ziraat Portföy’ün sektördeki konumunu daha da kuvvetlendirdik. 2013 yılı sonu itibarı ile 1,8 milyar lira olan toplam yönetilen varlık büyüklüğümüz 2016 yılı ağustos ayı sonu itibarı ile 9,1 milyar liraya ulaştı. Bahsi geçen dönemde sektör yüzde 75 büyüme sergilerken Ziraat Portföy’ün büyümesi yüzde 400 üzerinde gerçekleşti.” dedi.


Yorumlar