Zincir marketleri devlet değil boykot adam eder

Zamlı maaşlar henüz alınmadan zincir marketler zam üstüne zam yaptılar. Akaryakıt, elektrik ve doğal gaz fiyatlarında hiçbir değişiklik olmadığı halde yapılan bu zamlara karşı en büyük görev vatandaşa düşüyor. Devletin kestiği cezaları da umursamayan marketlerin anlayacağı tek dil "boykot" oldu.

Google Haberlere Abone ol
Zincir marketleri devlet değil boykot adam eder

Zincir marketlerde, asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılan zamların ardından pek çok ürünün fiyatlarında artış gözlendi. Tüketici Konfederasyonu (TUKONFED) Hukuk Komisyonu Üyesi Dr. Mücahit Saraçlı, bu konudaki görüşlerini dile getirdi.

Marketlerde Etiket Değişiklikleri

Yeni yılla birlikte asgari ücrette beklenen bir artış vardı. Bu artışın yüksek olacağı beklentisiyle marketler, etiketlerde değişiklikler yaptı. Dr. Mücahit Saraçlı bu durumu, "Asgari ücret artışının ardından, yılbaşı akşamı dahi birçok markette gece yarılarına kadar etiketler değişti" şeklinde açıkladı.

Marketlerin Kar Marjı ve Stok Değerlendirmeleri

Zincir marketlerin kar marjları ve stok değerlendirmeleri konusunda Saraçlı, "Yüzde 25'lik kar marjı var ama bu stok değerlendirmelerinde, ellerindeki stokları sürekli fiyat değiştirerek arttırdıklarında da haksız uygulamalar yapıyorlar" dedi. Tüketicilere ürün etiketlerine dikkat etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Tüketicilerin Şikayet Hakları

Dr. Mücahit Saraçlı, tüketicilerin şikayet haklarını kullanmalarının önemini vurgulayarak, "Ticaret Bakanlığı'nın Haksız Fiyat Uygulamaları merkezine şikayet edebilirler" ifadesini kullandı. Ayrıca, '175 Alo Tüketici Hakları' hattına 7 gün 24 saat şikayet yapılabileceğini belirtti.

Cezaların İfşası Talebi

TUKONFED tarafından, cezaların kamuoyu ile paylaşılması gerektiği vurgulandı. Saraçlı, "Hangi firmanın, hangi şirketin, hangi şubesinde neler yapılıyor, tüketicinin haberi yok" diyerek bu konudaki görüşlerini ifade etti.

Ticaret Bakanlığı'nın Cezaları ve Önerilen Boykot Uygulaması

Ticaret Bakanlığı'nın, yılbaşı itibariyle haksız kazanç sağlayan firmalara yüksek meblağlarda ceza kestiği belirtildi. Dr. Mücahit Saraçlı, "Cezaların ifşa edilmesi halinde, tüketici de bu firmalara bir tavır koyabilir; birkaç günlük boykot uygulamasıyla düzenlenecektir" dedi.

Yorumlar